Cât de important este ca agențiile de pompe funebre să ofere servicii funerare non-stop?

Cât de important este ca agențiile de pompe funebre să ofere servicii funerare non-stop?

Indiferent de situație, este aproape imposibil să anticipezi cu exactitate data și ora la care va avea loc un deces. De aceea, este important ca agențiile de pompe funebre să ofere servicii funerare permanente, pentru ca orice persoană care se confruntă cu o astfel de situație să poată apela imediat la cineva și să găsească sprijinul necesar pentru problema sa.

Pe lângă durerea imensă resimțită în momentul pierderii unei persoane dragi, moartea aduce cu ea și anumite responsabilități. Există o mulțime de obligații pe care o persoană însărcinată să se ocupe de oranizarea ceremoniei funerare a unei rude sau prieten drag trebuie să le îndeplinească. Aici nu ne referim doar la aspectele religioase care diferă la fiecare religie în parte, ci și la aspectele legale, impuse de statul român și de Uniunea Europeană.

Ce spune legea despre situația producerii unui deces?

Există legea nr. 102/2014 și ordonanța de urgență 741/2016 care prevăd că un trup neînsuflețit nu poate rămâne la domiciliul său sau la spitalul sau azilul de bătrâni unde a avut loc decesul mai mult de două ore. De aceea, pentru că fiecare minut este foarte important în această situație, companiile care oferă servicii funerare trebuie să funcționeze non-stop, ca să fie capabile să-și servească clienții în orice moment din zi sau din noapte.

De asemenea, transportul funerar trebuie și el efectuat respectat anumite norme de igienă. De exemplu, pentru protecția sănătății publice, transportul trebuie efectuat doar cu autoturisme special amenajate, care dețin o autorizație conform prevederilor legale.

Prevederi legale cu privire la procesul de îmbălsămare

Tot agențiile de pompe funebre sunt și cele care se ocupă de îmbălsămarea unui trup decedat. Dacă la origini acest proces se baza pe considerente religioase, acum se efectuează mai mult din motive de igienă.

Odată cu producerea decesului, bacteriile din organism și de pe suprafața lui declanșează procesul de putrefacție și fără îmbălsămare, mai ales într-un mediu umed și cald, corpul neînsuflețit nu ar rezista testului timpului până la organizarea ceremoniei de înmormântare.

În cele mai multe cazuri, este obligatorie efectuarea procesului de îmbălsămare, dar de asemenea, există și situații în care se interzice.

De exemplu, dacă familia persoanei decedate alege să expună corpul acesteia într-un loc public, în sicriu, cu capacul deschis, cum ar fi o capelă, o casă funerară sau o casă mortuară, atunci îmbălsămarea este obligatorie. De asemenea, dacă pentru înmormântare trupul adormit trebuie transportat pe o distanță mai mare de 30 de kilometri, îmbălsămarea este de asemenea obligatorie. Se mai impune îmbălsămarea și ca măsură de profilaxie și reducere a riscului biologic.

Pe de altă parte, dacă moartea nu a survenit din motive naturale și anterior desfășurării cercetării judiciare se impune autopsia medico-legală de către un organ al legii, atunci îmbălsămarea este interzisă. De asemenea, și atunci când există riscul de infecție cu anumiți agenți biologici patogeni nu este permisă îmbălsămarea.

Mai trebuie să menționăm că îmbălsămarea nu poate fi efectuată decât în spații special amenajate, autorizate de stat.

Ce condiții trebuie respectate la înmormântare, din punct de vedere legal?

Înmormântările pot fi de două feluri: religioase sau laice. Dacă este vorba de o înmormântare religioasă, se respectă canoanele bisericești, tradițiile și obiceiului locului. Dacă este vorba de o înmormântare laică, organizatorii sunt cei care trebuie să stabilească modul de desfășurare a evenimentului.

Din punct de vedere legal însă, înmormântările trebuie organizate ținându-se cont de voința defunctului, exprimată în timpul vieții. În cazul în care persoana decedată nu și-a exprimat nici o dorință în legătură cu modul în care dorește să fie înmormântată, atunci se ține cont de apartenența religioasă a acesteia.

Cu sprijinul unei agenții de pompe funebre cu experiență însă, poți organiza orice fel de înmormântare. Chiar dacă este vorba de o incinerare de exemplu, o astfel de agenție te poate ajuta să programezi incinerarea la un crematoriu și să îndeplinești toți pașii necesari pentru înfăptuirea unui astfel de eveniment.

Mai mult, dacă ai întrebări în legătură cu orice aspect legal legat de înmormântare, tot o agenție de pompe funebre este cea care îți poate oferi cele mai bune sfaturi.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP