Ajutorul de deces în 2024: Este oficial, se dau mai mulți bani

Ajutorul de deces în 2024: Este oficial, se dau mai mulți bani

În 2024, ajutorul de deces în România a suferit modificări semnificative, aducând schimbări importante atât în valoarea ajutorului, cât și în condițiile de acordare a acestuia. Aceste schimbări reprezintă un aspect crucial pentru toți cetățenii și, în special, pentru cei care se confruntă cu pierderea unei persoane dragi.

Modificări ale Valorii Ajutorului de Înmormântare

De la 1 ianuarie 2024, cuantumul ajutorului de deces a crescut semnificativ. Ajutorul de deces pentru asigurați sau pensionari a ajuns la 7.567 de lei, în timp ce pentru membrii de familie ai asiguraților sau pensionarilor care nu erau asigurați sau pensionari, suma este de 3.784 de lei. Această creștere, comparativ cu suma alocată în anul precedent (6.789 de lei), marchează o diferență considerabilă de 778 de lei.

Condiții de Acordare a Ajutorului de Înmormântare

Ajutorul de deces se acordă pe baza unei cereri și a certificatului de deces, iar sumele nu sunt acordate automat, ci trebuie solicitate. Din septembrie 2024, conform noii legi a pensiilor (Legea 360/2023), ajutorul de deces va fi acordat și în cazul decesului persoanelor care s-au asigurat cu cel puțin șase luni înainte de deces, indiferent de stagiul de cotizare realizat și în cazul decesului unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului.

Documente Necesare

Pentru obținerea ajutorului de deces, sunt necesare mai multe documente, inclusiv cererea de acordare, certificatul de deces, actul de identitate al solicitantului, acte care atestă gradul de rudenie sau calitatea de tutore/curator, precum și dovada suportării cheltuielilor de deces.

Modificări în Procedura de Plată

O altă schimbare notabilă este modalitatea de plată. De la 1 septembrie 2024, plata ajutorului de deces se poate efectua și prin virament bancar. În plus, ajutorul de deces poate fi solicitat și de către firme, atâta timp cât acestea pot dovedi că au suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Aceste modificări reflectă o adaptare la realitățile economice și sociale actuale și oferă un sprijin mai mare familiilor în momente dificile. Creșterea valorii ajutorului de deces și flexibilizarea condițiilor de acordare sunt măsuri binevenite, care contribuie la ușurarea povățuirii financiare în cazul pierderii unei persoane dragi.

Dacă aveți întrebări suplimentare despre ajutorul de înmormântare, echipa Funerare Besliu vă stă la dispoziție Non Stop la telefon 0725.386.244 sau ne puteți găsi în magazinul nostru din Brașov, pe Calea București 104, Brașov.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP