Organizarea unei înmormântări este o sarcină destul de dificilă din punct de vedere emoțional. Trebuie să respecți mai multe legi când organizezi o înmormântare. Însă, despărțirea de cineva drag nu este simplă. Ca să te vindeci, ai nevoie de timp și libertate.
Din punct de vedere organizatoric, cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vine vorba de organizarea unei ceremonii funerare sunt următoarele:
Ai mai multe opțiuni pentru ceremonia funerară. Poți alege: înhumarea tradițională, incinerarea, un serviciu religios sau unul secular, și așa mai departe. Fiecare din aceste aspecte este bine să fie discutat cu întreaga familie pentru a se putea lua cea mai bună decizie. De asemenea, atunci când se hotărăște un lucru în detrimentul altuia, trebuie luată în calcul și investiția financiară și posibilitatea de a primi un ajutor de înmormântare.
Dacă înmormântarea va avea loc într-un cimitir, trebuie să te asiguri că ai deja un loc de veci sau să investești într-unul. Dacă locul de veci există deja, lucrurile sunt simple. Dacă nu, poți începe căutările. Întreabă mai întâi preotul parohial al persoanei decedate sau caută anunțuri de vânzare pe internet. Locurile de veci în cimitire se vând ca oricare alte proprietăți și dacă ai bugetul necesar, poți cumpăra unul în aproape oricare cimitir îți dorești.
Este important să înregistrezi decesul la autorități și să obții certificatul de deces. Acesta va fi necesar pentru a rezolva afacerile legate de moștenire și pentru a obține documente importante.
Dacă te ocupi de organizarea funeraliilor, trebuie să anunți familia și prietenii decedatului despre locul și data ceremoniei. Dacă persoana decedată avea mulți cunoscuți, poate dorești să trimiți anunțuri decesului prin poștă sau să publici un anunț în ziar. Bineînțeles, ca să eviți situațiile neplăcute, înainte de a face un anunț de asemenea amploare trebuie să discuți cu rudele cele mai apropiate ale răposatului.
Dacă trebuie să planifici înmormântarea, trebuie să iei în considerare dorințele persoanei decedate, precum și tradițiile și religia ei și ale familiei. Acestea includ data, ora, ceremonia și activitățile care vor avea loc. În România, ca și în restul Uniunii Europene, fiecare cetățean are dreptul să decidă ce se va întâmpla cu trupul său după moarte. De aceea, dacă persoana decedată și-a exprimat în timpul vieții dorința de a fi înhumată, sau, dimpotrivă, de a fi incinerată, trebuie să procedezi întocmai.
Organizarea unei înmormântări poate fi costisitoare. Dacă nu dispui de resursele financiare necesare, poți căuta asistență financiară prin intermediul organizațiilor non-guvernamentale sau guvernamentale, precum și a bisericii sau a altor organizații religioase. Dar reține și că poți obține un ajutor de înmormântare de la stat dacă persoana decedată era asigurată sau pensionară, ori dacă tu ești asigurat sau pensionar. Ajutorul constă în bani și în funcție de serviciile funerare pentru care optezi, poate acoperi parțial sau chiar total costul înmormântării.
Cu toate acestea, o agenție de pompe funebre cu experiență te poate ajuta. Cel puțin, îți poate da sfaturi în cunoștință de cauză. Pe de altă parte, pentru sănătatea ta mentală, recomandăm să te concentrezi pe lucrurile care îți plac. Îngrijorează-te mai puțin, înconjoară-te de prieteni și familie, și lasă timpul să-ți alunge suferința. Poate că acum, când ai pierdut pe cineva drag, pare greu să vezi partea pozitivă a lucrurilor. Dar, cu timpul, vei realiza că ai multe motive să te bucuri de viață. Viața este o minune ce trebuie trăită.