Dacă ai rude în străinătate care se confruntă cu o stare precară de sănătate sau boli incurabile, ar fi bine să te pregătești din timp și să te informezi în legătură cu procesul de Repatriere. Am scris pe larg despre Cum decurge procesul de repatriere? într-un material separat, dar îți vom prezenta și în continuare cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști despre situația în care o rudă sau altă persoană apropiată își pierde viața undeva în afara granițelor României.
În primul rând, dacă o persoană dragă moare în străinătate, trebuie să știi că este necesar ca decesul să fie înregistrat mai întâi la autoritățile locale din țara în care s-a produs evenimentul. Nu este obligatoriu, dar acesta se poate înregistra și la consulatul sau ambasada României, iar în cazul în care va fi înregistrat și acolo, aceste autorități vor informa și Ministerul Administrației și Internelor din România care la rândul lor vor notifica familia persoanei decedate. De asemenea, înregistrarea decesului și la autoritățile române va permite eliberarea unui certificat de deces românesc, dar doar după eliberarea unui certificat de deces de către autoritățile locale din țara unde a avut loc decesul.
Pe de altă parte, dacă decesul nu este înregistrat la autoritățile românești de peste hotare, certificatul de deces românesc va fi eliberat abia în țară, pe baza mai multor documente prevăzute în legislația română.
Așa cum am scris și în rândurile de mai sus, personalul consular poate elibera un certificat de deces românesc mai repede decât atunci când certificatul de deces original, eliberat de autoritățile din străinătate, ajunge mai întâi în România și este transcris acolo. De asemenea, tot personalul consular poate oferi informații concrete în legătură cu toate procedurile care trebuie îndeplinite în cazul unui deces în străinătate, dar și datele de contact ale unor agenții funerare de încredere la care poți apela într-o astfel de situație pentru transportul corpului neînsuflețit sau pentru incinerarea acestuia. Tot personalul consular este cel care poate elibera pașaportul mortuar, un act absolut necesar pentru transportul internațional al unei persoane decedate.
În schimb, personalul consular nu poate desfășura anchete și nici nu poate investiga cauza unui deces care a avut loc pe teritoriul unui alt stat. De asemenea, personalul consular nu poate prelua asupra sa nici costurile necesare pentru incinerare sau înhumare și nici pe cele de transport. Acestea trebuie suportate de familia persoanei decedate, iar în cazul în care membrii acesteia nu își permit, atunci statul român preia asupra sa costurile de incinerare în țara în care a avut loc decesul.
Încă un lucru pe care nu îl poate face personalul consular este să plătească datoriile persoanei decedate sau să ducă la bun sfârșit alte angajamente pe care aceasta și le-a asumat.
Repatrierea unei persoane decedate în străinătate se poate face doar pe baza unui Certificat de deces și a unui Pașaport Mortuar, ambele documente eliberate în țara în care a avut loc decesul. Odată ajunse în România, aceste documente pot fi transcrise în registrele de stare civilă române.
Pentru transcrierea Certificatului de deces, aparținătorul persoanei decedate are nevoie de mai multe documente speciale și anume:
Trebuie să ai grijă ca datele înscrise în Certificatul de deces eliberat de autoritățile străine să coincidă cu cele reale, ale persoanei decedate. În caz contrar, transcrierea nu se va putea face decât după ce autoritățile străine corectează mai întâi greșeala făcută.
Pentru mai multe informații în legătură cu procesul de repatriere al unei persoane decedate în străinătate, poți apela oricând la echipa agenției noastre, Funerare Besliu, și îți vom oferi tot suportul de care ai nevoie.