Ce poti sa oferi de pomana in numele unei persoane adormite

Ce poți să oferi de pomană în numele unei persoane adormite?

Pomenile sau praznicele sunt mese care se organizează în cinstea persoanelor adormite, pentru pomenirea lor. În religia ortodoxă, pomenirea celor trecuți în neființă este un lucru foarte important deoarece se crede că în acest mod Dumnezeu iartă păcatele și la judecata de apoi, un păcătos pentru care rudele și prietenii s-au rugat, poate ajunge chiar din iad în rai.

Obiceiul pomenilor este pomenit chiar și în cele mai vechi cărți sfinte. În cartea Așezămintele Sfinților Apostoli de exemplu, se spune că săracii și nevoiașii trebuie chemați la ospăț pentru ca sufletul celui adormit să-și găsească odihna, iar faptele noastre să se transforme în mireasmă bine plăcută lui Dumnezeu.

Pomană însă nu se numește doar o masă îmbelșugată, ci și o faptă bună, făcută gratuit, în numele unei persoane decedate ca de exemplu dăruirea de veșminte binecuvântate de preot printr-o slujbă specială, numită moliftă, celor nevoiași, precum și alte acțiuni de binefacere.

Pentru sufletul celor adormiți, ca pomana să fie bineprimită în fața lui Dumnezeu, trebuie să oferim doar lucruri esențiale, de trebuință celor care le primesc. De asemenea, nu trebuie să exagerăm doar de dragul de a fi admirați de cei din jur și apoi să ne pară rău de lucrurile pe care le-am dăruit pentru că nu ni le permitem cu ușurință, ci să dăm atât cât ne simțim confortabil și cât ne aduce bucurie.

Cum să organizăm o pomană sau un parastas?

Există niște date fixe la care ar trebui, conform legilor bisericești, să organizăm parastase după plecarea unei persoane dragi din lumea aceasta. Fiecare dată are o semnificație adâncă și din punct de vedere religios, dacă putem face acest lucru, ar fi bine să respectăm întocmai programul parastaselor, așa cum este el.

În ziua de azi însă, când fiecare dintre noi este ocupat cu tot felul de responsabilități și societatea actuală ne cere să facem totul în cea mai mare viteză, respectarea unui program strict de parastase nu este posibilă chiar oricui și atunci ne vin în ajutor furnizorii de astfel de servicii.

Agenția noastră de pompe funebre de exemplu, oferă o gamă foarte variată de Pachete funerare Brasov, iar pe clienții care solicită acest lucru în mod expres, îi poate îndruma către restaurante și firme de catering specializate în organizarea de pomeni și parastase, care pot pregăti totul, până în cele mai mici detalii.

Concret, ce fel de lucruri se oferă de pomană?

Dacă pomana se organizează ca o masă, atunci pot fi oferite participanților tot felul de alimente, calde sau reci, sub forma mai multor feluri de mâncare. Trebuie avut grijă însă la ziua în care se organizează pomana și anume, dacă este zi de dulce sau de post, pentru ca mâncarea oferită să poată fi consumată în ziua respectivă de către credincioși. Pe de altă parte, atunci când se oferă de pomană pachete, acestea pot conține atât alimente, cât și mici bunuri de uz casnic. De exemplu, aceste pachete pot conține mâncăruri gătite sau produse ambalate, așa cum sunt cumpărate ele de la magazin, dar și obiecte de veselă, linguri, furculițe, prosoape etc. Un alt obicei care se respectă de către persoanele religioase atunci când oferă pachete de pomană, este dăruirea împreună cu pachetul respectiv și a unei lumânări aprinse dacă persoana pomenită a murit fără lumânare.

Cui trebuie să oferi de pomană?

Nu există niciun fel de reguli cu privire la alegerea persoanelor cărora poți să le oferi de pomană. Ai libertatea de a oferi ceva de pomană cui vrei tu, dar dacă tot oferi, sfatul bisericii este să dăruiești la persoane care au cu adevărat nevoie de lucrurile pe care le oferi.

Înainte de a-ți îndrepta atenția către rude și cunoștințe, gândește-te mai întâi la bătrânii din azile pe care nu îi vizitează absolut nimeni sau la copiii abandonați în orfelinate și mergi acolo pentru a le duce un strop de bucurie și a-i invita să se roage pentru sufletul persoanei dragi ție, de la care ți-ai luat rămas-bun.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP