Pomenile sau praznicele sunt mese în cinstea persoanelor adormite. Se organizează pentru a le pomeni. În religia ortodoxă, pomenirea celor decedați este foarte importantă. Se crede că astfel Dumnezeu iartă păcatele. La judecata de apoi, un păcătos, pentru care s-au rugat rudele și prietenii, poate ajunge din iad în rai.
Obiceiul pomenilor este pomenit chiar și în cele mai vechi cărți sfinte. În cartea Așezămintele Sfinților Apostoli se spune că, pentru a odihni sufletul celui adormit, trebuie să chemi săracii la ospăț. Faptele noastre vor deveni astfel o mireasmă plăcută lui Dumnezeu.
Pomană nu se numește doar o masă îmbelșugată. Ci și o faptă bună, făcută gratuit, în numele unei persoane decedate. De exemplu, dăruirea de veșminte binecuvântate, printr-o slujbă numită moliftă, celor nevoiași. Sau alte acțiuni de binefacere.
Pentru sufletul celor adormiți, ca pomana să fie bineprimită în fața lui Dumnezeu, trebuie să oferim doar lucruri esențiale, de trebuință celor care le primesc. De asemenea, nu trebuie să exagerăm pentru a fi admirați. Apoi, să ne pară rău de lucrurile dăruite, căci nu ni le permitem. Trebuie să dăm atât cât ne aduce bucurie și ne simțim confortabili.
Există niște date fixe la care ar trebui, conform legilor bisericești, să organizăm parastase după plecarea unei persoane dragi din lumea aceasta. Fiecare dată are o semnificație religioasă profundă. Dacă putem, ar fi bine să respectăm întocmai programul parastaselor, așa cum este el.
În ziua de azi, fiecare e ocupat cu diverse responsabilități. Societatea ne cere să facem totul cât mai repede. Din acest motiv, respectarea unui program strict de parastase nu este posibilă pentru toți. Atunci, ne vin în ajutor furnizorii de astfel de servicii.
Agenția noastră de pompe funebre, de exemplu, oferă o gamă variată de Pachete funerare Brasov. La cerere, putem îndruma clienții către restaurante și firme de catering, specializate în organizarea de pomeni și parastase. Acestea pot pregăti totul, până în cele mai mici detalii.
Dacă pomana se organizează ca o masă, atunci pot fi oferite participanților tot felul de alimente, calde sau reci, sub forma mai multor feluri de mâncare. Trebuie avută grijă, însă, la ziua pomanei. Dacă este zi de dulce sau de post, mâncarea oferită trebuie să poată fi consumată de credincioși. Pe de altă parte, atunci când se oferă de pomană pachete, acestea pot conține atât alimente, cât și mici bunuri de uz casnic. Aceste pachete pot conține mâncăruri gătite sau produse ambalate, așa cum sunt cumpărate de la magazin. De asemenea, pot include obiecte de veselă, linguri, furculițe, prosoape etc. Un alt obicei respectat de persoanele religioase este dăruirea unei lumânări aprinse împreună cu pachetul, dacă persoana pomenită a murit fără lumânare.
Nu există niciun fel de reguli cu privire la alegerea persoanelor cărora poți să le oferi de pomană. Ai libertatea de a oferi ceva de pomană cui vrei tu, dar dacă tot oferi, sfatul bisericii este să dăruiești la persoane care au cu adevărat nevoie de lucrurile pe care le oferi.
Înainte de a-ți îndrepta atenția către rude și cunoștințe, gândește-te mai întâi la bătrânii din azile pe care nu îi vizitează absolut nimeni sau la copiii abandonați în orfelinate și mergi acolo pentru a le duce un strop de bucurie și a-i invita să se roage pentru sufletul persoanei dragi ție, de la care ți-ai luat rămas-bun.