În religia ortodoxă, parastasele sunt niște slujbe de pomenire organizate pentru persoanele trecute în neființă. Cei care au datoria morală de a organiza parastase pentru o persoană decedată sunt familia și prietenii care au rămas în urmă.
Biserica și preoții nu te obligă să organizezi parastase sau să dai de pomană în numele unei persoane adormite, dar îți recomandă acest lucru întrucât, în religia ortodoxă, se consideră că rugăciunile noastre pentru cei adormiți îl pot milostivi pe Dumnezeu față de sufletele lor.
Conform canoanelor bisericești, parastasele trebuie organizate la anumite intervale după moartea unei persoane, fiecare din ele cu o semnificație profundă, așa cum este cazul tuturor celorlalte ritualuri care se săvârșesc în Biserica Ortodoxă.
Primul parastas trebuie săvârșit la 3 zile după moarte. Se ține, în general, în cadrul slujbei de înmormântare. Se aduce cinstire Sfintei Treimi și Învierii din morți a Domnului nostru Iisus Hristos, care a înviat la trei zile după ce a fost răstignit pe cruce.
Cel de-al doilea parastas se face la 9 zile după moarte. Astfel, sufletul persoanei decedate să se învrednicească de părtășia cu cele 9 cete de îngeri. Această dată amintește și de ceasul al 9-lea când Domnul, înainte de a muri pe cruce, i-a promis tâlharului cel credincios că îl va lua cu el în rai, locul unde ne dorim și noi să ajungă sufletul celui adormit.
Cel de-al treilea parastas se organizează la 40 de zile de la moarte în amintirea Înălțării la cer a Domnului, moment care a avut loc la 40 de zile după Înviere. Prin organizarea acestui parastas, noi, creștinii, ne exprimăm dorința ca și sufletul celui drag, plecat dintre noi, să ajungă tot în ceruri.
Următoarele parastase se organizează după trei, după șase și după nouă luni de la deces, toate în cinstea Sfintei Treimi.
După un an de la moarte se organizează un parastas care aduce aminte de obiceiurile creștine vechi. La începuturile creștinismului, creștinii prăznuiau anual ziua morții martirilor și sfinților ca pe o zi de naștere. Aceasta simboliza nașterea pentru viața de dincolo.
Se mai organizează parastase an de an de la moartea cuiva drag, până se împlinesc șapte ani de la acest eveniment. Cifra 7 are, la fel ca și cifra 3, un simbolism puternic în religia ortodoxă. Cea mai importantă semnificație a sa este totalul de zile în care Dumnezeu a creat lumea.
Perioadele de timp în care se organizează parastasele coincid și cu procesul invers de formare a embrionului în burta mamei sale. De exemplu, în cea de-a treia zi de la concepție începe să se formeze inima. În cea de-a noua ea se prinde de trup. Iar în cea de-a 40-a zi începe să bată.
De asemenea, perioadele în care se organizează parastasele au o oarecare legătură și cu etapele în care se degradează rămășițele umane ale celui adormit. De exemplu, în cea de-a treia zi după moarte, chipul începe să se desfigureze. În ziua a noua, trupul începe să se strice. Inima se pierde la 40 de zile după moarte. Iar în șapte de la deces, trupul este complet transformat în țărână.
După cum am prezentat și în acest articol, parastasele au un rol important pentru credincioși. Dacă ești religios, sau persoana căreia i-ai spus rămas-bun era, ai putea organiza slujbe de pomenire. Ar fi un omagiu pentru legătura voastră profundă.
Pe de altă parte, aceste parastase sunt foarte numeroase. Ele sunt o responsabilitate. Chiar dacă vrei, e greu să ți-o asumi din cauza problemelor cotidiene și a traiului alert pe care îl ducem cu toții azi. Dar, din fericire, aceste parastase nu își schimbă valoarea nici dacă ceri ajutor pentru organizarea lor.
Dacă ai nevoie de ajutor cu pregătirea pachetelor pentru o pomenire, poți apela la compania noastră de servicii funerare. Te vom recomanda restaurante și firme de catering de încredere. Nu trebuie să faci totul pe cont propriu.