Cele mai populare mituri despre moarte

Cele mai populare mituri despre moarte

Moartea i-a fascinat întotdeauna pe oameni. Încă din cele mai vechi timpuri, cu toate că moartea este un eveniment perfect natural, prin care la un moment dat sau altul vom trece fiecare dintre noi, oamenii au încercat să găsească și alte explicații sau semnificații idei de a muri.

Astfel, s-au născut tot felul de mituri despre moarte, unele bazate pe adevăr, iar altele pure fabulații. Iată câteva din cele mai populare!

Când mori, vezi o lumină albă

Cu siguranță nu este prima oară când auzi de oameni care la limita dintre viață și moarte au văzut o lumină albă. În general, toți cei care au trecut printr-o astfel de experiență și se întorc printre cei vii după un accident grav sau o boală serioasă, povestesc cum au văzut o lumină puternică și au simțit o căldură primitoare pe care au perceput-o ca fiind Dumnezeu, sau chiar sufletul lor care se desprindea de trup. Oamenii de știință însă au o cu totul altă opinie cu privire la acest fenomen. Explicația lor este că atunci când trupul este pe moarte, creierul primește mai puțin oxigen și de aceea provoacă această halucinație. Noi nu suntem specialiști în medicină ca putem emite o părere avizată, dar dacă ne gândim că majoritatea celor care povestesc aceste lucruri se aflau în spital și erau sub influența anesteziei sau medicamentelor, ori erau în comă, atunci s-ar putea ca luminița de la capătul tunelului să nu fie decât o imagine creată de un creier panicat, care joacă feste.

Moartea este un eveniment foarte dureros

Multe persoane trăiesc cu impresia că moartea este un eveniment extrem de dureros, indiferent de circumstanțele în care are loc. Și aici nu ne referim la durerea sufletească pe care o simt cei lăsați în urmă, ci o durere fizică, experimentată de persoana care se află pe moarte, în ultimele clipe ale vieții sale. Dar în realitate poți să mori fără să suferi deloc. Există foarte multe persoane care mor pur și simplu în somn, sau persoane care părăsesc lumea aceasta împăcate cu ele și cu cei din jur, fără să simtă suferință.

Părul și unghiile cresc în continuare și după moarte

Încă un mit foarte popular legat de moarte este acela conform căruia unghiile și părul persoanelor decedate continuă să crească. Se crede așa deoarece la câteva zile după moarte unghiile și părul persoanelor decedate par mai lungi, dar în realitate ele nu au crescut, întrucât ar fi avut nevoie de fluxul sanguin care s-a oprit complet odată cu bătăile inimii, ci par mai mari doar pentru că pielea a început să se încrețească. Corpul se deshidratează rapid după moarte și astfel persoanele decedate pot părea mai slabe și mai înalte, iar unghiile și părul lor mai lungi, dar în niciun caz nu continuă să crească de la sine.

Când nu mai ai niciun motiv pentru care să trăiești, mori

Gândurile tale și starea emoțională au un impact puternic asupra calității vieții tale. Dar să știi că nu vei muri dacă îți pierzi așa-zisul raison d’etre. Pe de altă parte, să știi că o suferință puternică se poate transforma în motivul unui deces. Așa că, orice ți s-ar întâmpla, încearcă să privești viața cu mai mult optimism și să te gândești că nimic nu-i mai de preț decât să trăiești.

Suntem o agenție de pompe funebre cu o experiență vastă în servicii funerare, dar și produse necesare înmormântării sau incinerării precum: sicrie, monumente funerare etc. De-a lungul carierei noastre am auzit nenumărate mituri cu privire la moarte, dar am ajuns la concluzia că modul în care privești moartea contează mai puțin dacă gândul la ea nu-ți acaparează întreaga existență și nu te împiedică să te bucuri din plin de tot ceea ce-ți oferă viața. Așa că, dacă vreun mit sau o credință despre moarte te face să te simți mai confortabil cu ideea că la un moment dat existența fiecăruia dintre noi va lua sfârșit, atunci dă frâu liber imaginației tale și trăiește-ți din plin viața, exact așa cum meriți.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP