Coliva este un preparat tradițional, folosit la ritualele de pomenire a celor decedați. Are origini străvechi și o semnificație profundă și simbolică. Grâul, ingredientul principal al colivei, simbolizează viața, renașterea și nemurirea. Coliva, folosită în ceremonii religioase, a devenit centrală în tradiția creștin-ortodoxă. Ea reprezintă trupul celui adormit și credința în viața de apoi.
Ingrediente:
1 kg de grâu
500 g de zahăr
300 g de nuci măcinate
1 linguriță de esență de vanilie
Coajă rasă de la o lămâie
Mod de preparare:
Grâul se spală bine și se lasă la înmuiat peste noapte.
A doua zi, se fierbe până când boabele se desfac.
Se scurge de apă și se lasă la răcit.
Grâul fiert se amestecă cu zahăr, nuci măcinate, esență de vanilie și coajă de lămâie.
Se ornează cu nuci întregi sau măcinate.
Ingrediente:
1 kg de grâu
300 g de miere
200 g de nuci măcinate
1 linguriță de scorțișoară
Mod de preparare:
Se fierbe grâul și se lasă la răcit.
Se amestecă cu miere, nuci măcinate și scorțișoară.
Se ornează cu nuci și se presară scorțișoară la suprafață.
Ingrediente:
1 kg de grâu
500 g de zahăr
200 g de ciocolată rasă
Coajă rasă de la o portocală
Mod de preparare:
Grâul fiert se amestecă cu zahăr, ciocolată rasă și coajă de portocală.
Se ornează cu fâșii de coajă de portocală sau ciocolată rasă.
Ingrediente:
1 kg de grâu
500 g de zahăr
200 g de fructe uscate (stafide, caise, prune)
1 linguriță de esență de rom
Mod de preparare:
Grâul fiert se amestecă cu zahăr, fructe uscate și esență de rom.
Se ornează cu fructe uscate întregi sau tăiate bucăți.
Ingrediente:
1 kg de grâu
500 g de zahăr
Coajă rasă de la 2 lămâi
100 g de semințe de mac
Mod de preparare:
Grâul fiert se amestecă cu zahăr, coaja rasă de lămâie și semințe de mac.
Se ornează cu semințe de mac și fâșii de coajă de lămâie.
Ingrediente:
1 kg de grâu
300 g de miere
200 g de nucă de cocos răzuită
Mod de preparare:
Se amestecă grâul fiert cu miere și nucă de cocos.
Se ornează cu nucă de cocos răzuită la suprafață.
Ingrediente:
1 kg de grâu
500 g de zahăr
200 g de boabe de rodie
Frunze de mentă pentru decor
Mod de preparare:
Se amestecă grâul fiert cu zahăr și boabe de rodie.
Se ornează cu boabe de rodie și frunze de mentă.
Ingrediente:
1 kg de grâu
500 g de zahăr
2 linguri de cacao
1 linguriță de cafea instant
Mod de preparare:
Grâul fiert se amestecă cu zahăr, cacao și cafea instant.
Se ornează cu cacao presărată la suprafață.
Ingrediente:
1 kg de grâu
500 g de zahăr
1 linguriță de scorțișoară
1 linguriță de anason
Mod de preparare:
Se amestecă grâul fiert cu zahăr, scorțișoară și anason.
Se ornează cu anason întreg sau măcinat.
Ingrediente:
1 kg de grâu
500 g de zahăr
Mod de preparare:
Grâul fiert se amestecă simplu cu zahăr.
Aceasta este varianta cea mai simplă și rapidă de colivă.