Colivă: 10 Rețete Delicioase

Colivă: 10 rețete delicioase

Coliva este un preparat tradițional, folosit la ritualele de pomenire a celor decedați. Are origini străvechi și o semnificație profundă și simbolică. Grâul, ingredientul principal al colivei, simbolizează viața, renașterea și nemurirea. Coliva, folosită în ceremonii religioase, a devenit centrală în tradiția creștin-ortodoxă. Ea reprezintă trupul celui adormit și credința în viața de apoi.

1. Colivă tradițională

Ingrediente:

  • 1 kg de grâu

  • 500 g de zahăr

  • 300 g de nuci măcinate

  • 1 linguriță de esență de vanilie

  • Coajă rasă de la o lămâie

Mod de preparare:

Grâul se spală bine și se lasă la înmuiat peste noapte.

A doua zi, se fierbe până când boabele se desfac.

Se scurge de apă și se lasă la răcit.

Grâul fiert se amestecă cu zahăr, nuci măcinate, esență de vanilie și coajă de lămâie.

Se ornează cu nuci întregi sau măcinate.

2. Colivă cu miere și scorțișoară

Ingrediente:

  • 1 kg de grâu

  • 300 g de miere

  • 200 g de nuci măcinate

  • 1 linguriță de scorțișoară

Mod de preparare:

Se fierbe grâul și se lasă la răcit.

Se amestecă cu miere, nuci măcinate și scorțișoară.

Se ornează cu nuci și se presară scorțișoară la suprafață.

3. Colivă cu ciocolată și portocale

Ingrediente:

  • 1 kg de grâu

  • 500 g de zahăr

  • 200 g de ciocolată rasă

  • Coajă rasă de la o portocală

Mod de preparare:

Grâul fiert se amestecă cu zahăr, ciocolată rasă și coajă de portocală.

Se ornează cu fâșii de coajă de portocală sau ciocolată rasă.

4. Colivă cu fructe uscate

Ingrediente:

  • 1 kg de grâu

  • 500 g de zahăr

  • 200 g de fructe uscate (stafide, caise, prune)

  • 1 linguriță de esență de rom

Mod de preparare:

Grâul fiert se amestecă cu zahăr, fructe uscate și esență de rom.

Se ornează cu fructe uscate întregi sau tăiate bucăți.

5. Colivă cu lămâie și mac

Ingrediente:

  • 1 kg de grâu

  • 500 g de zahăr

  • Coajă rasă de la 2 lămâi

  • 100 g de semințe de mac

Mod de preparare:

Grâul fiert se amestecă cu zahăr, coaja rasă de lămâie și semințe de mac.

Se ornează cu semințe de mac și fâșii de coajă de lămâie.

6. Colivă cu miere și nucă de cocos

Ingrediente:

  • 1 kg de grâu

  • 300 g de miere

  • 200 g de nucă de cocos răzuită

Mod de preparare:

Se amestecă grâul fiert cu miere și nucă de cocos.

Se ornează cu nucă de cocos răzuită la suprafață.

7. Colivă cu rodie și mentă

Ingrediente:

  • 1 kg de grâu

  • 500 g de zahăr

  • 200 g de boabe de rodie

  • Frunze de mentă pentru decor

Mod de preparare:

Se amestecă grâul fiert cu zahăr și boabe de rodie.

Se ornează cu boabe de rodie și frunze de mentă.

8. Colivă cu cacao și cafea

Ingrediente:

  • 1 kg de grâu

  • 500 g de zahăr

  • 2 linguri de cacao

  • 1 linguriță de cafea instant

Mod de preparare:

Grâul fiert se amestecă cu zahăr, cacao și cafea instant.

Se ornează cu cacao presărată la suprafață.

9. Colivă cu scorțișoară și anason

Ingrediente:

  • 1 kg de grâu

  • 500 g de zahăr

  • 1 linguriță de scorțișoară

  • 1 linguriță de anason

Mod de preparare:

Se amestecă grâul fiert cu zahăr, scorțișoară și anason.

Se ornează cu anason întreg sau măcinat.

10. Colivă simplă

Ingrediente:

  • 1 kg de grâu

  • 500 g de zahăr

Mod de preparare:

Grâul fiert se amestecă simplu cu zahăr.

Aceasta este varianta cea mai simplă și rapidă de colivă.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP