Ce se întâmplă dacă nu îți permiți să suporți costurile repatrierii unei rude decedate în străinătate?

Ce se întâmplă dacă nu îți permiți să suporți costurile repatrierii unei rude decedate în străinătate?

Atunci când o persoană decedează în străinătate, membrii familiei sale iau legătura cu o firmă specializată în servicii de Repatriere pentru a-i readuce acasă trupul și a înfăptui ceremonia de înmormântare. Costul unui astfel de serviciu este de câteva mii de euro, o sumă pe care nu și-o poate permite chiar oricine și de aceea, dacă ai rude în străinătate care suferă de o boală gravă sau au o vârstă înaintată, este normal să te întrebi ce se întâmplă dacă nu poți să le aduci trupul în țară în cazul unui eveniment nefericit.

Pentru astfel de situații, agenția de pompe funebre Funerare Besliu îți sugerează să iei în calcul trei variante. Iată în ce constă fiecare dintre ele:

#1 Solicitarea unui ajutor de deces din partea statului român

Pentru a beneficia de ajutorul de deces oferit de statul român persoanelor asigurate sau membrilor de familie ai persoanelor asigurate, ai nevoie în primul rând de un certificat de deces românesc. Potrivit Legii nr. 6/2020, ajutoarele de deces se oferă pentru persoanele asigurate sau pensionari, ori pentru un membru de familie al acestora.

Ajutorul de deces poate fi solicitat în maxim 3 ani de la data producerii decesului de către:

– soțul supraviețuitor;

– unul din copiii persoanei decedate;

– părintele sau tutorele persoanei decedate;

– oricare persoană care a achitat costurile înmormântării și poate face dovada acestui lucru.

Ajutorul de deces este destul de generos, dar cu toate acestea el nu acoperă integral costurile repatrierii și cei care apelează la această metodă trebuie să suporte o bună parte din propriul buzunar.

Cu toate acestea, din punct de vedere moral, aceasta este cea mai bună variantă pentru multe persoane întrucât, procedând astfel, ele se vor simți împăcate cu decizia luată știind că au făcut tot posibilul ca cel drag să ajungă din nou acasă și să aibă parte de o înmormântare cum se cade.

Pentru sfaturi de specialitate și sprijin complet pentru efectuarea tuturor procedurilor de repatriere, îți stăm la dispoziție.

#2 Aducerea în țară a cenușii persoanei decedate, dacă aceasta și-a dorit incinerarea

Dacă persoana care a decedat și-a exprimat încă din timpul vieții dorința de a fi incinerată după moarte, atunci incinerarea va avea loc în țara în care s-a produs decesul. Apoi, după efectuarea incinerării, urna cu cenușă se predă unuia din membrii familiei defunctului, urmând ca acesta să se întoarcă cu ea în țară dacă dorește acest lucru.

Avantajul unei astfel de proceduri este faptul că transportul funerar internațional al urnei cu cenușă nu necesită un pașaport mortuar, așa cum este cazul transportului unui trup neînsuflețit, proces mult mai complicat și supus unor reguli foarte stricte. De asemenea, acest tip de transport poate fi realizat de o persoană obișnuită, eventual chiar membrul familiei care a primit urna cu cenușă, și nu în mod obligatoriu de o firmă autorizată.

Există însă câteva aspecte de reținut și în cazul pentru care optezi pentru o astfel de variantă și de aceea îți recomandăm să iei legătura cu specialiști în domeniu, ca reprezentanții firmei noastre, pentru a afla toate detaliile pe care trebuie să le cunoști.

#3 Lăsarea tuturor responsabilităților în seama statului

Dacă nu îți permiți repatrierea persoanei decedate chiar dacă apelezi la vreuna din variantele de mai sus, atunci poți lăsa totul în seama autorităților statului român, în colaborare cu cele din străinătate, care se vor ocupa de tot ceea ce presupune incinerarea sau înhumarea persoanei decedate.

Autoritățile nu vor repatria trupul, ci îl vor incinera în țara în care s-a produs decesul sau îl vor îngropa acolo. În acest caz, principalul dezavantaj este acela că și în cazul în care persoana decedată va fi îngropată într-un loc de veci, acest fiind la mii de kilometri distanță îți va fi greu să-l vizitezi și implicit să aduci celui drag omagiile cuvenite.

Mai mult, dacă procedezi în acest fel, chiar dacă inițial ți s-ar putea părea o idee bună întrucât ești privat de responsabilități, cu timpul s-ar putea să regreți decizia atunci când vei realiza că persoana la care țineai a rămas printre străini.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP