Ajutorul de înmormântare este o sumă de bani pe care statul o oferă persoanelor apropiate unui decedat. Aceasta este pentru a acoperi cheltuielile înmormântării. Acest ajutor de înmormântare se stabilește în fiecare an prin Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat, iar suma oferită nu poate fi mai mică decât valoarea câştigului salarial mediu brut. Pentru a primi întregul ajutor de înmormântare, persoana decedată trebuie să fi fost asigurată în momentul decesului. Suma primită de persoana care se ocupă de înmormântare este de 6.095 lei. Poate fi un membru al familiei sau o cunoștință care a acceptat să îngroape decedatul. Suma este nerambursabilă. Dacă decedatul nu avea asigurare la stat, ajutorul de înmormântare este de 3.048 lei. Se oferă unui membru din familie care este asigurat sau pensionar. Această persoană poate fi soțul sau soția, părinții, bunicii, tutorele sau copiii, fie aceștia naturali, adoptați sau încredințați spre creștere.
Actualizare: De la 1 ianuarie 2024 ajutorul pentru înmormântare este de 7567 lei pentru asigurat sau pensionar. În cazul decesului unui membru de familie, ajutorul de deces este 3784 lei.
Dacă persoana care a trecut în neființă este un copil peste 18 ani care nu era apt de muncă, pentru a primi ajutorul de înmormântare, familia trebuie să prezinte suplimentar și un act medical prin care să ateste cauza care l-a făcut pe copil inapt de muncă.
Pentru a primi ajutorul de înmormântare, beneficiarul trebuie să meargă la Casa teritorială de Pensii sau la instituția de stat responsabilă cu gestionarea bugetului. Acolo, trebuie să depună dosarul cu următoarele documente:
Cerere tip pentru ajutorul de înmormantare
Certificat de deces (original și copie)
Cuponul de pensie al persoanei decedate
Actul de identitate al solicitantului, certificat de naștere și/sau căsatorie (original și copie)
Documente din care să rezulte că solicitantul a suportat cheltuielile de înmormântare (factură și chitanță)
Dacă ai nevoie de ajutor cu întocmirea tuturor documentelor necesare, echipa Funerare Besliu îți poate oferi consiliere în acest sens.
După ce dosarul cu acte a fost depus de către solicitant, ajutorul de deces se primește în maxim 3 zile lucrătoare.
Dacă persoana decedată era pensionar, soțul, copiii, părinții sau moștenitorii pot solicita pensia neîncasată din luna decesului. Această sumă se poate încasa în urma depunerii unui dosar la Casa teritoriala de Pensii, cu următoarele documente:
Cerere-tip
Certificatul de deces, în original şi copie
Actul de identitate al solicitantului (original şi copie)
Acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original şi copie)
Certificatul de moştenitor (original şi copie)
Copia talonului de plată a pensiei persoanei decedate, după caz
Ce poți face cu ajutorul de înmormântare acordat de stat?
Suma primită poate acoperi o mare parte din cheltuielile înmormântării sau chiar în întregime, depinde de pachetul funerar pe care familia îl alege. De exemplu, dacă o familie alege Pachetul Funerare Social in valoare de 990 lei oferit de Servicii Funerare Besliu, acesteia îi rămâne suma de 5.105 lei. Serviciile pachetului includ:
Sicriu din lemn de brad complet echipat
Cruce din lemn de brad inscripționată
Toaletarea decedatului (spălat/îmbracat)
Așezarea decedatului în sicriu
Manipulare sicriu
Transport sicriu
Depunere la capelă
Aici regăsești toate pachetele noastre funerare și vezi exact ce sumă din ajutorul de înmormântare îți poate rămâne în funcție de serviciile alese. La Servicii Funerare Brașov, pe Calea București 104, oferim servicii funerare complete și de încredere, inclusiv Pompe Funebre Brașov, disponibile non-stop și cu peste 10 ani de experiență. Echipa noastră dedicată vă stă la dispoziție 24/7. Oferim pachete funerare personalizate, ajutor cu documentele pentru înmormântare și sprijin empatic în aceste momente dificile. Contactați-ne pentru un serviciu funerar de înaltă calitate, gândit să fie alături de dumneavoastră în orice moment.”