Decesul cuiva nu este un eveniment care poate avea loc pur și simplu și peste care poți să treci mai departe fără a face nimic. Când pierzi pe cineva drag, pe lângă faptul că trebuie să faci față unui bagaj imens de emoții, trebuie să respecți și o rutină organizațională impusă de societate și legi.
Dacă persoana în cauză a murit în spital, trebuie să te prezinți mai întâi la morgă ca să primești un documente de deces. Cu acesta trebuie să mergi la registrul de stare civilă unde ți se va elibera certificatul de deces, un document absolut esențial pentru înmormântare, dar și pentru efectuarea transportului funerar.
Dacă pe de altă parte persoana despre care este vorba a murit acasă și nu la spital, atunci trebuie să suni la serviciul de urgență 112, indiferent dacă decesul s-a produs ziua sau noaptea sau să iei direct legătura cu o firmă de pompe funebre care se va prezenta la fața locului alături de un medic legist cu drept de liberă practică.
Tot reprezentanții firmei de pompe funebre sunt și cei care se vor ocupa de îmbălsămarea, spălarea și toaletarea persoanei decedate, precum și de transportul acesteia la casa mortuară sau la capelă.
Tot la o firmă de pompe funebre trebuie să apelezi și dacă decesul s-a produs în străinătate și să optezi pentru un Serviciu Repatriere decedati din Europa. Reprezentanții acesteia te vor ajuta cu tot ceea ce înseamnă repatrierea trupului decedat, și îți pot oferi informații prețioase ca de exemplu, îți pot explica pe îndelete Cum să transcrii în România Certificatul de deces emis în străinătate? sau care este cea mai convenabilă metodă de transport funerar într-o astfel de situație.
Mai ales dacă decesul a avut loc în condiții suspecte, nu este permis să refuzi transportul trupului decedat către morgă deoarece acesta trebuie să fie examinat de un patolog, lucru posibil doar într-un cadru special, ca cel dintr-o morgă.
Chiar dacă odinioară trupurile persoanelor decedate se păstrau acasă până la înmormântare, iar rudele se îngrijeau de pregătirea lor pentru ultimul drum, în ziua de astăzi nu mai este posibil acest lucru, în special din motive de igienă.
Poți pe de altă refuza o autopsie medicală, dacă nu există niciun fel de dubii cu privire la cauzele decesului și el a survenit pe cale naturală. Dar pentru a face acest lucru trebuie să scrii o declarație în care să specifici motivul refuzului.
Atât înmormântarea clasică, cât și incinerarea au anumite avantaje și dezavantaje. Din punct de vedere religios, pentru creștinii ortodocși înmormântarea clasică este o alegere firească, dar pe de altă parte, dacă ne gândim la situația unui deces în străinătate, incinerarea poate fi o opțiune mult mai convenabilă.
De asemenea, în ultimii ani, multe persoane optează pentru incinerare și pentru faptul că o consideră o metodă igienică și practică de renunțare a lumii materiale. Focul purifică, iar după incinerare, rămășițele umane rezultate în urma incinerării sunt în cantitate mică și pot fi depozitate într-o urnă, în cripta familiei sau împrăștiate într-un loc unde persoanei decedate îi plăcea să-și petreacă timpul atunci când trăia.
Conform legii, se poate obține un loc de veci gratuit în orașul în care persoana decedată era înregistrată. Dar de cele mai multe ori aceste locuri de veci sunt situate în zone mai puțin convenabile și atunci familia decedatului preferă să investească într-un loc de veci situat într-o zonă mai accesibilă.
Dacă ai răgaz, poți găsi relativ ușor locuri de veci și pe internet, printr-o simplă căutare pe internet, dar trebuie să plătești pentru ele, exact așa cum ai achiziționa orice altă proprietate.
Dacă îți dorești totuși să-ți încerci șansele și să obții un loc de veci gratuit, primul pas pe care îl ai de făcut este să suni la administrația cimitirului (numărul de telefon al acesteia îl poți găsi tot pe internet) și să ceri îndrumare. Reține însă faptul că și în cazul unui loc de veci gratuit, tot va trebui să plătești anual o taxă și nu ai voie sub nicio formă să vinzi bucata respectivă de pământ.