Pierderea cuiva drag poate schimba pentru totdeauna viața unei persoane. Când cineva la care ții se confruntă cu moartea unei persoane dragi, este greu uneori să găsești cuvintele potrivite sau să descoperi ce trebuie să faci ca să oferi sprijin și confort, fără însă a exagera cu atenția ta atunci când nu este cazul sau să rănești din greșeală persoana la care ții.
Transformă-te într-un bun ascultător
Uneori, cel mai bun lucru pe care îl poți oferi cuiva îndurerat este timpul tău. Asigură-te că persoana în cauză vrea să vorbească despre sentimentele ei și chiar dacă nu poți șterge durerea acesteia, poți oferi în schimb o mângâiere.
Respectă alegerile persoanei care suferă, indiferent de care ar fi ele. Nu există un mod corect sau greșit de a suferi atunci când ai pierdut pe cineva. Fiecare suferă în felul său, iar singurul lucru universal legat de moarte este durerea pe care o lasă în urmă cei care se despart de lumea materială.
Pregătește-te pentru schimbări bruște de dispoziție
Fii conștient de faptul că o persoană îndurerată poate avea schimbări bruște de dispoziție. Durerea este adesea descrisă ca un roller coaster emoțional. Cineva care tocmai a pierdut o persoană iubită se poate simți bine într-un moment și în următorul se poate simți depășit de emoție. Acest lucru este ceva normal pentru toate persoanele care țin doliu.
În loc să dai sfaturi, mai bine întreabă ce poți să faci ca să ajuți
Cel mai bine este să eviți să dai sfaturi când cineva trece printr-o perioadă de doliu. Chiar dacă un sfat este bine intenționat, poate face ca o persoană să se simtă mai mult rău decât bine. În schimb, spune-i persoanei că nici nu poți să-ți imaginezi cât de greu trebuie să-i fie. De exemplu, ai putea să-i spui: „Acesta trebuie să fie un moment dificil pentru tine” sau „Cât de dureros trebuie să fie pentru tine și familia ta”.
Abține-te și de la a încerca să explici cuiva care este sensul pierderii prin care trece. Cuvintele menite să-i consoleze pe cei îndoliați pot avea, în unele cazuri, pot avea efectul opus. Evită și să spui lucruri precum „Persoana la care ții este într-un loc mai bun”, „Așa a fost voia lui Dumnezeu” sau „Măcar ea sau el nu mai suferă”. E mai bine întotdeauna să asculți decât să spui ceva greșit.
Ajută așa cum poți
O persoană îndoliată se va bucura să primească ajutor la diferite activități precum: cumpărăturile, pregătirea meselor, spălarea rufelor, curățenia și așa mai departe. În loc să spui „Anunță-mă dacă pot face ceva ca să te ajut”, mai bine stai pe aproape și fă-te disponibil ori de câte ori poți pentru că mai mult ca sigur se va găsi ceva la care să fie nevoie de tine.
Fii mereu prezent
Nu există un program după care apare durerea. Oamenii îndurerați au nevoie de timp pentru a se vindeca, așa că ai răbdare. Spune-i persoanei îndoliate că vei suna des, iar dacă persoana în cauză nu se simte pregătită să răspundă, este în ordine.
Spune prietenului tău: „Îmi pare foarte rău pentru pierderea ta. Cum te pot ajuta?” sau ajută informații căutând informații utile dacă ți se cer. Sugerează prietenului tău să colaboreze cu o firmă de pompe funebre pentru că astfel de specialiști sunt cei mai în măsură să te ajute în astfel de situații.
Un reprezentant al unei firme de pompe funebre îți poate spune și Tot ce trebuie să știi despre ajutorul de deces, cum trebuie să procedezi în cazul unei repatrieri sau alte detalii necesare în cazul unui deces.
Poate că nu ți se pare foarte mult, dar este exact ceea ce trebuie unei persoane care ține doliu. Este bine să fii mereu prezent în viața cuiva care a pierdut pe cineva important, dar să nu te implici într-un mod impulsiv, ci să permiți persoanei respective să decidă ea când are nevoie de tine și când nu.