Când un om moare la nivelul corpului său au loc o mulțime de schimbări permanente, care constituie procesul de descompunere. Descompunerea se datorează atât bacteriilor care se află în mod natural în interiorul corpului nostru cât și acțiunii factorilor din mediul exterior. După moarte procesul de descompunere are loc într-un ritm accelerat și de aceea este necesară îmbălsămarea.
Practic a îmbălsămării are origini vechi care provin din cultura Egiptului antic. Egiptenii apelau la îmbălsămare pentru a putea conserva trupurile persoanelor nobile timp îndelungat după moarte în ciuda mediului neprietenos cu omul, din deșert.
Motivul pentru care egiptenii au dezvoltat atât de mult practic imbalsamarii este credința lor în faptul că trupul trebuie să rămână intact chiar și după moarte pentru ca sufletul să ajungă la cele veșnice.
Poate părea greu de crezut Dar corpul începe să se schimbe la nu mai puțin de câteva minute după ultima suflare. Odată ce i inima încetează să mai bată se instalează algor mortis și încet încet temperatura corpului scade până ce ajunge egală cu cea a mediului înconjurător. În lipsa oxigenului pompa de inimă la fiecare din celulele corpului acesta mor rând pe rând și încep să producă enzime, pregătind astfel terenul pentru dezvoltarea bacteriilor de descompunere. Și astfel se declanșează procesul de descompunere.
Chiar și gravitatea își lasă amprenta ei asupra unui corp fără viață. Din cauza ei corpul începe să se deformeze, iar celulele roșii se deplasează către cele mai apropiate puncte de sol formând astfel cheaguri și noduli. Specialiștii nu numesc această etapă livor mortis. În cadrul ei corpul capătă o nuanță purpurie.
Rigor mortis, cea de-a treia etapă de după moarte, se instalează în aproximativ patru ore de la deces. Atunci corpul își pierde elasticitatea și mușchii înțepenesc din cauza tuturor reacțiilor chimice care au loc. Bacteriile responsabile cu procesul numit putrefacție se află în tractul gastrointestinal al organismului și după moarte încep să acționeze eliberând enzime urât mirositoare.
În țara noastră, serviciul de îmbălsămare poate fi solicitat unei firme de servicii funerare, așa cum este și Funerare Besliu care oferă Servicii funerare Non-stop in Brasov.
Acest serviciu constă printr o procedură specială Care încetinește pentru un scurt interval de timp procesul de putrefacție.
Principalul motiv pentru care se realizează îmbălsămarea este stoparea răspândirii infecțiilor. Dar există și anumite aspecte practice oferite de îmbălsămare cum ar fi păstrarea unui aspect viu și natural al corpului persoanei decedate.
Procesul de îmbălsămare se realizează exclusiv de către specialiști în medii perfect igienice.
Există HG nr 741 din 2016 cu privire la procesul de îmbălsămare, unde sunt dezbătute normele legale cu privire la această practică. Din această hotărâre, principalele lucruri care trebuie reținute sunt următoarele:
– În termeni moderni îmbălsămarea presupune injectarea în trupul decedat a unor substanțe chimice care au rol de a opri procesul natural de putrefacție. Aceste substanțe sunt injectate în general pe cale vasculară. Dar dacă sistemul vascular este afectat atunci se aleg alte metode de introducere a substanțelor respective în corp.
– Toate produsele folosite în cadrul îmbălsămării trebuie să facă parte din categoria produselor biocide și să fie autorizate așa cum scrie în HG nr 617 din 2014. Pe lângă încetinirea procesului de putrefacție aceste produse sunt utile și pentru fixarea țesuturilor corpului până la înfăptuirea ceremoniei funerare.
– Și cantitatea de produse folosite pentru îmbălsămare este reglementată prin lege astfel încât să nu se folosească mai multe produse decât este necesar lucru care ar putea duce la o conservare definitivă și la contaminarea solului sau împiedicarea reînhumărilor de mai târziu.
– Specialiștii care efectuează procesul de îmbălsămare trebuie să dețină o trusă specială cu un minim de instrumente după cum urmează:
a) bisturiu cu lame detașabile;
b) deprtătoare;
c) pense;
d) tuburi vasculare cu diametre diferite;
e) seringi și ace hipodermice;
f) ace drepte și curbe pentru cusut;
g) ață chirurgicală;
h) sondă canelată;
i) pompă pentru lichide;
j) foarfece;
k) soluții de îmbălsămare;
l) soluții de dezinfectare;
m) trusă de machiaj.