CUM SE DESFĂȘOARĂ UN PROCES FUNERAR

Cum se desfășoară un proces funerar?

Procesul funerar este succesiunea de evenimente care au loc după moartea unei persoane. Moartea este un eveniment natural, prin care vom trece la un moment dat fiecare dintre noi, însă majoritatea noastră până în momentul critic când ne confruntăm cu moartea unei persoane dragi, evităm să ne gândim la moarte ca parte din viața.

Pe de altă parte, la moarte este bine să te gândești măcar uneori, ca să știi cum să procedezi în cazul în care cândva va trebui să pui în practică cunoștințele acumulate. Pe acest website ți-am pregătit un ghid informativ pentru procesul funerar foarte detaliat, dar pentru o imagine de ansamblu mai clară, te invităm să citești și acest articol până la capăt deoarece ți-am prezentat și aici cele mai importante informații.

Primul pas în desfășurarea procesului funerar: constatarea decesului

Primul lucru care trebuie făcut atunci când survine decesul unei persoane este constatarea acestuia. Indiferent dacă este vorba de o rudă sau un prieten, dacă se întâmplă ca tu să fii prima persoană care a descoperit nefericitul eveniment, trebuie să chemi un medic cu drept de liberă practică sau medicul de familie al persoanei decedate care va constata decesul în urma unei examinări și doar după identificarea persoanei în cauză pe baza documentului său de identitate. Bineînțeles, acest lucru este valabil doar atunci când nu există suspiciuni în legătură cu cauzele decesului și anume atunci când este vorba de o moarte naturală sau o moarte survenită ca urmare a unei boli grave, despre care fuseseră deja înștiințate cadrele medicale, nu ca urmare a unei crime sau a unui suicid.

În ce constă îmbălsămarea, toaletarea și împachetarea?

Îmbălsămarea reprezintă un procedeu medical al cărui scop este acela de a prezerva corpul persoanei decedate din momentul decesului și până la organizarea ceremoniei de înhumare sau incinerare. Se urmărește oferirea unui aspect cât mai natural trupului fără suflare și pentru un rezultat cât mai bun, această îmbălsămare trebuie să aibă loc cât mai rapid după deces. După efectuarea procesului de îmbălsămare, se eliberează un document obligatoriu pentru transportul trupului adormit numit Certificat de îmbălsămare.

Toaletarea se poate face atât la domiciliul indicat de persoana care a contactat agenția de pompe funebre, cât și în altă localitate, respectându-se normele de igienă. Obiectele vestimentare folosite pot fi furnizate de familia sau cunoștințele persoanei decedate, sau de agenția de pompe funebre în funcție de caz. De asemenea, cosmetizarea se efectuează și ea respectând cerințele familiei persoanei decedate.

Pentru împachetare în schimb se optează atunci când a trecut un anume interval de timp de la decesul persoanei și trupul său se află deja într-o stare degradată de descompunere. De asemenea, în cazul împachetării se iau și toate măsurile necesare pentru închiderea ermetică a sicriului.

Manipularea sicriului și transportul funerar

Manipularea sicriului și transportul acestuia de la domiciliu sau spital la biserică sau capelă și apoi la cimitir sunt alte servicii oferite de agențiile de pompe funebre clienților lor. Atât manipularea sicriului, cât și transportul pot fi efectuate doar de către persoane autorizate, folosindu-se mașini funebre care respectă standardele din această industrie, impuse de Uniunea Europeană.

În cadrul companiei noastre, transportul funerar se efectuează gratuit în Brașov și contra cost în afara localității, atât în țară, cât și pe teritoriului Uniunii Europene.

În vederea efectuării transportului funerar, sunt necesare următoarele documente: certificatul de deces, certificatul de îmbălsămare, adeverința de înhumare și adeverința de la DSP care autorizează transportul funerar.

Compania noastră se ocupă și de repatrierea persoanelor decedate, dar și de incinerări, în cazul în care persoana decedată și-a exprimat în timpul vieții dorința de a fi incinerată sau familia sa a solicitat acest lucru. În cazul incinerării, mai este necesară și o programare pentru incinerare care se face tot pe baza actelor enumerate în rândurile de mai sus.

Organizare de parastase și pomeni

În Religia ortodoxă se consideră foarte important ca numele celui adormit să fie pomenit frecvent de cei dragi rămași în viață, dar și ca aceștia să se roage pentru sufletul lui. De aceea, se organizează des parastase și pomeni în cadrul cărora sunt împărțite alimente și bunuri persoanelor nevoiașe și în general, celor care participă la slujbele de pomenire. Uneori însă este mult prea solicitand pentru familie să respecte această tradiție și tot noi putem prelua această sarcină, oferind servicii de organizare de parastase și pomeni ca parte a procesului funerar.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP