Procesul funerar este succesiunea de evenimente care au loc după moartea unei persoane. Moartea este un eveniment natural, prin care vom trece cu toții. Totuși, majoritatea evităm să ne gândim la moarte ca parte din viață. Facem asta până când ne confruntăm cu moartea unei persoane dragi.
Pe de altă parte, e bine să te gândești la moarte, măcar uneori. Asta, ca să știi cum să procedezi dacă va trebui să pui în practică cunoștințele acumulate. Pe acest website ți-am pregătit un ghid detaliat pentru procesul funerar. Dar, pentru o imagine mai clară, te rugăm să citești și acest articol. Aici sunt cele mai importante informații.
Primul lucru care trebuie făcut atunci când survine decesul unei persoane este constatarea acestuia. Indiferent dacă este vorba de o rudă sau un prieten, dacă ești prima persoană care a descoperit un nefericit eveniment, trebuie să chemi un medic cu drept de liberă practică sau medicul de familie al persoanei decedate. Aceștia vor constata decesul în urma unei examinări, doar după identificarea persoanei în cauză pe baza documentului său de identitate. Bineînțeles, acest lucru e valabil doar când nu sunt suspiciuni legate de cauzele decesului. Adică, când e vorba de o moarte naturală sau de o boală gravă, despre care fuseseră înștiințate cadrele medicale. Nu este valabil în cazul unei crime sau unui suicid.
Îmbălsămarea este un procedeu medical. Scopul său este să prezereze corpul unei persoane decedate, de la moarte până la înmormântare sau incinerare. Se urmărește oferirea unui aspect cât mai natural trupului fără suflare și pentru un rezultat cât mai bun, această îmbălsămare trebuie să aibă loc cât mai rapid după deces. După efectuarea procesului de îmbălsămare, se eliberează un document obligatoriu pentru transportul trupului adormit numit Certificat de îmbălsămare.
Toaletarea se poate face atât la domiciliul indicat de persoana care a contactat agenția de pompe funebre, cât și în altă localitate, respectându-se normele de igienă. Obiectele vestimentare folosite pot fi furnizate de familia sau cunoștințele persoanei decedate, sau de agenția de pompe funebre în funcție de caz. De asemenea, cosmetizarea se efectuează și ea respectând cerințele familiei persoanei decedate.
Pentru împachetare în schimb se optează, după un an de la deces. Atunci, trupul e deja într-o stare degradată de descompunere. De asemenea, în cazul împachetării se iau și toate măsurile necesare pentru închiderea ermetică a sicriului.
Agențiile de pompe funebre oferă clienților lor și următoarele servicii: manipularea sicriului, transportul de la domiciliu sau spital la biserică sau capelă, și apoi la cimitir. Atât manipularea sicriului, cât și transportul pot fi efectuate doar de către persoane autorizate, folosindu-se mașini funebre care respectă standardele din această industrie, impuse de Uniunea Europeană.
La noi, transportul funerar e gratuit în Brașov. În afara orașului, e contra cost, atât în țară, cât și în UE.
În vederea efectuării transportului funerar, sunt necesare următoarele documente: certificatul de deces, certificatul de îmbălsămare, adeverința de înhumare și adeverința de la DSP care autorizează transportul funerar.
Compania noastră se ocupă cu repatrierea persoanelor decedate și cu incinerările, dacă decedatul a dorit, sau familia a cerut asta. În cazul incinerării, mai este necesară și o programare pentru incinerare care se face tot pe baza actelor enumerate în rândurile de mai sus.
În Religia ortodoxă, se consideră foarte important ca cei dragi să pomenească frecvent numele celui adormit. De asemenea, ei trebuie să se roage pentru sufletul lui. De aceea, se organizează des parastase și pomeni. Se împart alimente și bunuri persoanelor nevoiașe și celor care participă la slujbe. Uneori, familia găsește prea solicitant să respecte această tradiție. Putem prelua această sarcină, oferind servicii de organizare de parastase și pomeni ca parte a procesului funerar.