Cum se organizează un parastas?

Cum se organizează un parastas?

Dacă nu te-ai mai confruntat până acum cu decesul unei persoane apropiate, probabil că nu știi încă Ce sunt parastasele și care este rolul lor pentru creștinii ortodocși. Dar îți vom prezenta în continuare tot ce trebuie să știi despre parastase și cum se organizează ele, astfel încât, în momentul în care vei dori să organizezi o astfel de slujbă, să știi cum trebuie să te pregătești.

Ce este de fapt un parastas?

Un parastas este o slujbă religioasă care se organizează în bisericile ortodoxe în memoria unei persoane decedate.

Cum se pregătește un parastas?

Primul lucru pe care trebuie să-l facă un credincios care dorește să organizeze un parastas este să aleagă o biserică unde să organizeze evenimentul. Acest lucru poate fi stabilit în funcție de preferințele personale, întrucât nu este obligatoriu ca parastasul să aibă loc în aceeași biserică în care s-a oficiat și slujba de înmormântare.

După identificarea bisericii potrivite, se contactează preotul paroh al acesteia în vederea stabilirii detaliilor cu privire la data și ora la care va avea loc parastasul. În cazul în care familia dorește să includă anumite rugăciuni sau cântări în cadrul acestei slujbe speciale, cineva ar trebui să le comunice în mod expres preotului în momentul stabilirii detaliilor pentru organizarea parastasului.

Odată ce toate detaliile au fost stabilite, acestea se comunică rudelor și prietenilor persoanei decedate pentru ca și aceștia să poată participa la parastas dacă doresc acest lucru. Invitația la un parastas se poate face în scris, dar în ziua de azi este mai comun să anunți evenimentul la telefon, sau printr-un mesaj electronic.

Când este vorba despre o persoană publică, se poate ca familia să facă și anunțuri oficiale, în presa tipărită sau online, pentru ca oricine dorește să participe la parastas să o poată face și să se roage astfel pentru sufletul celui adormit.

În ziua parastasului, persoanele care organizează evenimentul aduc la biserică lumânări, tămâie, untdelemn, colivă și alte lucruri necesare pentru slujbă și pentru pomana care se organizează după aceasta. Acestea se așează frumos pe o masă aflată în general în interiorul bisericii, imediat după intrare și vor fi sfințite de preot în timpul slujbei.

Cum se desfășoară un parastas?

În timpul parastasului, preotul va rosti rugăciuni și cântări, iar rudele și prietenii decedatului vor aprinde lumânări și vor oferi pomelnice. În funcție de obiceiurile și tradițiile locale, parastasul poate fi însoțit de alte ceremonii, cum ar fi depunerea coroanelor de flori sau recitarea unor poezii, mai ales în cazul persoanelor publice și la parastasele cu mulți participanți.

După finalizarea parastasului, persoanele care au participat la slujbă pot părăsi biserica sau se pot ruga în continuare acolo pentru sufletul celui răposat. Se poate organiza și o pomană în stil tradițional, cu bucate de toate felurile, de dulce dacă este o zi obișnuită și de post dacă este o zi de post.

În zonele urbane pomenile sunt mai rare, dar și aici se obișnuiește împărțirea unor pachete cu mâncare celor care au participat la parastas, vecinilor sau pur și simplu unor persoane necunoscute, întâlnite pe drum, de la ieșirea din biserică și până acasă.

Atunci când primești de pomană un pachet pregătit pentru un parastas, trebuie să spui Bogdaproste și dacă poți, să te rogi în sufletul tău pentru sufletul persoanei adormite în cinstea căruia familia și prietenii au dat de pomană. În religia ortodoxă rugăciunile pentru ceilalți contează foarte mult în fața lui Dumnezeu și se spune că pentru ele un suflet poate fi izbăvit.

Dacă te întrebi Ce servicii îți oferă o firmă de pompe funebre care să te ajute să organizezi mai ușor un parastas, să știi că poți colabora cu o astfel de companie în vederea găsirii celor mai bune restaurante sau firme de catering la care să apelezi pentru pregătirea pachetelor pe care le vei oferi de pomană. Chiar dacă nu se ocupă în mod direct cu servicii alimentare, o agenție de pompe funebre cu experiență te poate pune în legătură cu profesioniști din industria alimentară care îți vor oferi suportul necesar.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP