Dacă nu ai pierdut pe nimeni apropiat, nu știi ce sunt parastasele și care este rolul lor pentru ortodocși. Îți vom prezenta tot ce trebuie să știi despre parastase. Așa, vei ști cum să te pregătești pentru organizarea unei slujbe.
Un parastas este o slujbă religioasă care se organizează în bisericile ortodoxe în memoria unei persoane decedate.
Un credincios care vrea să organizeze un parastas trebuie mai întâi să aleagă o biserică. Aceasta poate fi aleasă după preferințe. Nu este obligatoriu să fie aceeași biserică unde a avut loc înmormântarea.
După găsirea bisericii potrivite, se contactează preotul paroh. Se stabilesc detaliile privind data și ora parastasului. Dacă familia vrea să includă rugăciuni sau cântări în slujbă, trebuie să le comunice preotului când se stabilesc detaliile pentru parastas.
După ce s-au stabilit toate detaliile, se comunică rudelor și prietenilor persoanei decedate pentru a putea participa, dacă doresc, la parastas. Invitația la un parastas se poate face în scris, dar în ziua de azi este mai comun să anunți evenimentul la telefon, sau printr-un mesaj electronic.
În cazul unei persoane publice, familia poate face anunțuri oficiale, în presa tipărită sau online. Acestea sunt pentru cei care vor să participe la parastas și să se roage pentru sufletul celui adormit.
În ziua parastasului, organizatorii aduc la biserică lumânări, tămâie, untdelemn, colivă și alte lucruri necesare pentru slujbă și pomana de după. Acestea se așează frumos pe o masă aflată în general în interiorul bisericii, imediat după intrare și vor fi sfințite de preot în timpul slujbei.
În timpul parastasului, preotul va rosti rugăciuni și cântări, iar rudele și prietenii decedatului vor aprinde lumânări și vor oferi pomelnice. În funcție de obiceiurile și tradițiile locale, parastasul poate fi însoțit de alte ceremonii. Acestea pot include depunerea coroanelor de flori sau recitarea unor poezii. Acest lucru este mai ales cazul pentru persoanele publice și la parastasele cu mulți participanți.
După finalizarea parastasului, persoanele care au participat la slujbă pot părăsi biserica sau se pot ruga în continuare acolo pentru sufletul celui răposat. Se poate organiza și o pomană în stil tradițional, cu bucate de toate felurile, de dulce dacă este o zi obișnuită și de post dacă este o zi de post.
În zonele urbane, pomenile sunt mai rare. Totuși, se obișnuiește să se împartă pachete cu mâncare. Acestea se oferă celor care au participat la parastas, vecinilor sau unor necunoscuți, întâlniți pe drum, de la ieșirea din biserică până acasă.
Atunci când primești de pomană un pachet pregătit pentru un parastas, trebuie să spui „Bogdaproste” și, dacă poți, să te rogi în sufletul tău pentru sufletul persoanei adormite în cinstea căruia familia și prietenii au dat de pomană. În religia ortodoxă, rugăciunile pentru ceilalți contează foarte mult în fața lui Dumnezeu și se spune că, pentru ele, un suflet poate fi izbăvit.
Dacă te întrebi ce servicii îți oferă o firmă de pompe funebre, să știi că poți colabora cu ea să găsești cele mai bune restaurante sau firme de catering pentru a pregăti pachetele de pomană. Chiar dacă nu se ocupă în mod direct cu servicii alimentare, o agenție de pompe funebre cu experiență te poate pune în legătură cu profesioniști din industria alimentară care îți vor oferi suportul necesar.