Cum se ține doliul? Ce trebuie și ce nu trebuie să faci când ții doliu?

Cum se ține doliul? Ce trebuie și ce nu trebuie să faci când ții doliu?

În primul rând trebuie să știi că doliul este o perioadă firească din viața unui om, la fel cum moartea este un eveniment trist, dar perfect natural. Multora dintre noi ne este greu să acceptăm că viața se va termina la un moment dat și nimeni nu trăiești veșnic, mai ales când vine vorba de cei dragi pe care îi privim ca pe niște ființe nemuritoare.

Șocul este cu atât mai mare atunci când îți iei rămas-bun de la o persoană tânără, pe care te așteptai probabil s-o ai alături pentru mult timp. Dar dacă înveți să accepți moartea și tot ce presupune ea, dacă știi ce semnifică perioada de doliu și dacă apelezi la o agenție de pompe funebre care îți oferă servicii funerare complete, atunci poți trece mai ușor peste acest nefericit eveniment.

Ce este doliul?

Doliul este o metodă prin care persoanele care au pierdut pe cineva drag își exprimă sentimentele de regret. De aceea, doliul poate fi privit și ca un mod de a descărca șocul emoțional prin care treci atunci când moare o rudă sau un prieten.

Doliul reprezintă pe de-o parte contemplarea idei de moarte, dar are legătură și cu anumite aspecte specifice tradiției românești cu privire la înmormântare. Impactul emoțional în perioada care are loc imediat după moartea cuiva este foarte mare și de aceea, în perioada de doliu este important să faci în așa fel încât să atingi un echilibru sentimental, ca să nu ajungi la depresie. De asemenea, este bine să cunoști Care este legătura dintre doliu și depresie?, întrucât perioada de doliu o poți depăși pe cont propriu sau cu sprijinul celor dragi, dar pentru a vindeca depresia s-ar putea să ai nevoie de un specialist.

Cât timp trebuie să ții doliu?

Dacă ne gândim la doliu din punct de vedere religios, atunci trebuie să menționăm că nu există niciun fel de reguli impuse de Biserica Ortodoxă cu privire la perioada de doliu. De fapt, Biserica nici măcar nu te obligă să ții doliu și astfel, poți să te ghidezi după tradițiile și obiceiurile românești existente încă din cele mai vechi timpuri, sau să faci ceea ce îți dictează inima.

În general, pentru membrii familiei, românii țin doliu câte un an, iar atunci când pierd pe cineva apropiat, dar cu care nu au legături de sânge, țin doliu doar 40 de zile. În această perioadă, în tradiția ortodoxă, se crede că sufletul omului trecut în neființă vizitează locurile unde a trăit pe pământ, merge în rai și în iad și la final este supus judecății particulare care stabilește locul unde își va petrece existența până la Judecata de Apoi.

Ce trebuie să faci și ce nu trebuie să faci în perioada de doliu?

Pentru că doliul nu este impus de Biserică și nicidecum de legi scrise, tot ceea ce ține de perioada de doliu este ceva subiectiv. De exemplu, pentru că este o perioadă de reculegere, atunci când ții doliu este de așteptat să eviți evenimentele sociale de amploare precum nunțile și botezurile și să petreci mai mult timp în tihnă, încercând să stabilești o legătură spirituală cu persoana de care te-ai despărțit gândindu-te la timpul petrecut împreună și la momentele frumoase pe care le-ați trăit.

De asemenea, atunci când țin doliu, românii se îmbracă de obicei în haine închise la culoare. Acest obicei este împrumutat de la locuitorii Imperiului Roman și s-a menținut până în ziua de azi. Motivul pentru care se poartă haine negre sau de culoare închisă atunci când moare cineva este faptul că aceste culori sunt asociate cu sentimente negative precum: tristețea, suferința, tensiunea și chiar depresia.

Unii bărbați refuză să se bărbierească în perioada de doliu, cel puțin 40 de zile, până la prima pomană. Bineînțeles, această perioadă poate fi extinsă chiar și mai mult, în funcție de dorințele persoanei care ține doliu și modul în care dorește ea să se manifeste.

Și în final, atunci când ții doliu trebuie să te conectezi la propria persoană. Să nu te lași doborât de situație și nici să te demoralizezi. Este greu, dar la un moment dat timpul va vindeca și această durere și chiar dacă dorul tău va fi mereu același, vor veni și zile în care vei putea privi cu optimism către viitor.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP