CUM TREBUIE SĂ PROCEDEZI DIN PUNCT DE VEDERE LEGAL ÎN CAZUL UNUI DECES LA DOMICILIU?

Cum trebuie să procedezi din punct de vedere legal în cazul unui deces la domiciliu?

Atunci când ești pus față în față cu decesul unei persoane dragi, este normal să te simți neputincios și dezorientat, mai ales dacă nefericitul eveniment s-a petrecut chiar la tine acasă. Dar oricât de dureros ar fi, trebuie să te aduni și să gândești limpede deoarece există câteva proceduri legale pe care trebuie să le respecți în această situație.

Vom vorbi pe larg în acest articol despre ce trebuie să faci dacă o rudă sau o persoană apropiată a decedat acasă și nu la spital și care este cea mai potrivită cale de abordare a acestei situații.

În calitate de experți în servicii funerare, sfatul nostru în cazul producerii unui astfel de eveniment este contactarea imediată a unei agenții de pompe funebre. Bineînțeles, o idee bună este și un apel la medicul de familie al persoanei decedate, însă o agenție de pompe funebre te poate sprijini mult mai mult într-o astfel de situație, cu condiția ca decesul să se fi produs din cauze naturale.

Ce trebuie să faci atunci când te confrunți cu un deces la domiciliu?

  • În principiu, există patru pași pe care trebuie să-i îndeplinești atunci când te confrunți cu un deces la domiciliu. Aceștia sunt:
  • constatarea decesului;
  • întocmirea unui Certificat Medical Constatator al Decesului;
  • obținerea unui Certificat de Deces;
  • obținerea ajutorului de deces oferit de stat persoanei din familie care se ocupă cu organizarea înmormântării.

Constatarea decesului

Așa cum scrie și în lege, decesul trebuie constat mai întâi de medicul de familie al persoanei decedate sau de un alt medic cu drept de liberă practică, care se prezintă la locul unde a survenit decesul și identifică persoana decedată pe baza unui act personal al acesteia. Aproape toate agențiile de pompe funebre, inclusiv Funerare Besliu, colaborează cu medici legiști care oferă astfel de servicii.

Certificatul Medical Constatator al Decesului

Termenul legal de întocmire a Certificatului Medical Constatator al Decesului este de 24 de ore. Cu alte cuvinte, persoana care preia asupra ei responsabilitatea înmormântării rudei sau cunoștinței decedate, va intra în posesia acestui act în următoarea zi de la producerea decesului.

Certificatul de Deces

Certificatul de Deces este un act care se eliberează de la Starea Civilă din cadrul Serviciului public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor sau la Primăria unității administrativ-teritoriale de pe teritoriul în care s-a produs evenimentul.

Acest act se întocmește pe baza depunerii unui dosar compus din Certificatul Medical Constatator al Decesului despre care am discutat mai sus, certificatul de naștere și de căsătorie al persoanei decedate, actul de Identitate al persoanei decedate și o copie după actul de identitate al persoanei care depune dosarul. Odată cu acest certificat se eliberează și o adeverință de înhumare sau de incinerare într-un singur exemplar.

Ajutorul de înmormântare

Ajutorul de înmormântare reprezintă un sprijin financiar oferit de stat pentru organizarea unei înmormântări. Acesta se acordă persoanei din familie care se ocupă cu organizarea ceremoniei de înmormântare sau de incinerare și constă într-o sumă de bani care trebuie folosită pentru achiziția sicriului și a celorlalte produse funerare, cât și pentru contractarea de servicii funerare din partea unei agenții de pompe funebre.

Există și ajutoare de înmormântare oferite de angajatori, oferite atunci când se respectă anumite condiții prevăzute în contractul individual sau colectiv de muncă. De asemenea, mai există și ajutoare de înmormântare acordate de primării care se suportă din bugetul local și constau ori în bani ori în bunuri materiale sau în ambele.

Într-unele cazuri, se acordă și un ajutor pentru persoana supraviețuitoare, dacă este vorba de un pensionar, în funcție de numărul de ani de căsnicie sau de situația materială a acesteia.

Dacă este vorba de un accident rutier și nu de o moarte naturală, se mai pot acorda și despăgubiri pentru acoperirea pierderilor materiale, dar și a prejudiciului moral cauzat.

Însă cel mai comun tip de ajutor de înmormântare este cel oferit de stat pentru care, dacă vrei să-l obții cu mai multă ușurință, poți cere sprijinul unei agenții de pompe funebre cu experiență.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP