Întristarea este un răspuns natural la pierdere. Este emoția pe care o simți când cineva drag ți-a fost luat de lângă tine mai devreme decât te așteptai. De cele mai multe ori, durerea poate fi pur și simplu copleșitoare. În astfel de momente întâmpini tot felul de dificultăți și te confrunți cu atât de multe emoții neașteptate, de furie, de neîncredere, de vinovăție și de tristețe profundă. Durerea îți poate afecta și sănătatea fizică, ajungând să nu mai poți dormi, mânca sau gândi rațional din cauza ei. Însă, așa cum am spus și în rândurile de mai sus, toate aceste lucruri sunt normale și nu trebuie să-ți negi durerea, ci să o accepți, să înveți să trăiești cu ea pentru o perioadă și apoi s-o depășești.
Există foarte multe situații care te pot face să simți durere, cum ar fi pierderea unui job bun, pensionarea, renunțarea la un vis sau vânzarea casei părintești, însă nimic nu se compară cu durerea pe care o simți atunci când trebuie să-ți iei rămas bun de la un suflet drag.
Indiferent dacă este vorba de un prieten apropiat, de soț sau soție, de un părinte, un copil sau orice altă rudă, puține alte evenimente vor cauza atât de multă durere ca pierderea acestei persoane. După o astfel de pierdere, viața poate părea că și-a pierdut sensul și că de acum înainte nimic nu va mai fi la fel, dar să știi că dacă ești dispus să ceri ajutor și începi să privești către viitor, la un moment dat te vei simți mai bine.
Jelirea este o experiență foarte personală și individuală. Nu există lucruri greșite sau corecte atunci când vine vorba de jelire și felul cum jelești depinde de foarte mulți factori cum ar fi: personalitatea ta, experiența de viață, credința și cât de importantă a fost pentru tine persoana pe care ai pierdut-o.
În mod inevitabil, jelirea va dura mai mult timp pentru că nu poți să te vindeci peste noapte după pierderea cuiva drag. Dar să știi că indiferent de cât îți trebuie ca să-ți revii, nu există așa ceva ca perioadă normală de jelit, așa că jelește atât cât simți nevoia.
Unele persoane reușesc să treacă mai ușor peste pierderea unei ființe dragi încercând să dea un sens, să găsească o semnificație pentru întâmplarea respectivă. Bineînțeles, nu poți face acest lucru imediat, ci trebuie să ai răbdare și să urmărești evenimentele care au loc după întâmplarea respectivă. Alte persoane reușesc să se pună din nou pe picioare concentrându-și toate puterile pe un hobby care le face plăcere sau pe celelalte persoane din viața lor care înseamnă enorm pentru ele ca de exemplu, tinerii care și-au pierdut părinții trec mai ușor peste pierderea acestora atunci când li se nasc la rândul lor copii sau cineva care își pierde un prieten reușește mai bine să se împace cu ideea pierderii lui făcând lucruri pe care obișnuiau să le facă împreună. Însă și dezvoltarea unei astfel de atitudini cere timp.
Pe de altă parte, un lucru pe care poate să-l facă oricine pentru a trece mai ușor peste pierderea unui apropiat este în primă fază să apeleze la o agenție de pompe funebre care să se ocupe de tot ceea ce ține de înmormântare. De exemplu Funerarea Besliu oferă clienților săi atât servicii transport funerar Brașov, cât și servicii de îmbălsămare, de toaletare, de organizare parastase și multe altele, astfel încât persoana care a suferit o pierdere să se poată concentra mult pe propria situație și să-și acorde timp de vindecare.
Apoi, ca să te vindeci mai ușor, poți să petreci mai mult timp cu cei care înseamnă mult pentru tine, să petreci un timp singur doar tu cu gândurile tale sau chiar să apelezi la un specialist. Cel mai mare mit în legătură cu durerea de acest fel este ideea că trebuie să fii puternic în fața unor astfel de evenimente, când de fapt nu trebuie să demonstrezi nimic nimănui, ci trebuie să-ți oferi răgaz ca să asimilezi totul în ritmul tău.