Oricine se poate găsi în situația de a avea nevoie de un Serviciu Repatriere decedati din Europa. Dacă pierzi o persoană dragă în străinătate și vrei să aduci trupul ei în țară pentru o ceremonie funerară, trebuie să știi următoarele despre repatrierea decedaților.
Decesul se poate produce pe neașteptate sau nu. Indiferent de situație, pentru cei rămași, moartea e un șoc. Colaborarea cu o agenție de pompe funebre specializată în repatrierea decedaților poate fi de mare ajutor.
Conform statisticilor, an de an mai mult de 2500 de cetățeni români își pierd viața în străinătate. Când se întâmplă un astfel de lucru, familia îndoliată trebuie să ia multe decizii importante. De asemenea, trebuie să întocmească actele necesare pentru a aduce în țară trupul neînsuflețit.
Dacă este vorba despre o moarte din cauze naturale, totul se poate rezolva în aproximativ 5 zile. În acest timp, persoanele care pregătesc ceremonia funerară simt un stres foarte mare.
Familia persoanei decedate nu trebuie să călătorească în străinătate, în țara unde a murit, pentru a aduce înapoi trupul. O agenție de pompe funebre se poate ocupa de toate detaliile legate de repatriere, fără a fi necesară prezența altor persoane.
Transportul persoanelor decedate înapoi în țară, sau în altă țară, se face doar respectând legile din țara unde a avut loc evenimentul. Chiar dacă persoana respectivă este un cetățean român, decesul trebuie înregistrat la autoritățile locale din țara respectivă.
Nu este obligatorie înregistrarea decesului și la Ambasada sau Consiliul României din țara în care acesta a avut loc. Înregistrarea lor la autoritățile române ajută. Accelerează procesul de emitere a unui certificat de deces românesc și a unui pașaport mortuar.
În general, polițele de asigurare pentru călătorii pot fi folosite pentru diferite situații. Cu toate acestea, este important să citești cu atenție condițiile din fiecare poliță de asigurare. Astfel, te vei asigura că serviciul de repatriere era inclus în polițele de călătorie ale rudei sau persoanei apropiate pentru care vrei să folosești acest serviciu.
Trebuie să ții cont că serviciul de repatriere poate fi foarte scump, în funcție de destinație și de circumstanțe. Verifică limita de acoperire a poliței tale pentru a fi sigur că aceasta este suficientă pentru a acoperi costurile de repatriere.
În cazul în care polița de asigurare pentru călătorii în cauză nu include serviciul de repatriere atunci va trebui să suporți pe cont propriu costurile acestuia.
La ce costuri trebuie să te aștepți în cazul repatrierii unei persoane decedate în străinătate?
Costurile repatrierii pot diferi în funcție de mai multe aspecte precum:
– distanța dintre locul unde s-a produs decesul și destinația finală;
– prețul sicriului de zinc: în cazul repatrierii unei persoane decedate se folosește un sicriu de zinc pentru prevenirea răspândirii unei eventuale infecții;
– prețul sicriului de lemn: acesta este sicriul în care va fi înmormântată persoana decedată;
– prețul întocmirii tuturor documentelor necesare;
– etc.
Având în vedere că sunt atât de multe lucruri care pot influența prețul unei repatrieri, cu siguranță te întrebi: Ce se întâmplă dacă nu îți permiți să suporți costurile acesteia. Dar în astfel de situații poți să lași totul pe seama autorităților române care vor apela la cea mai convenabilă variantă.
Din păcate, nu vei mai putea organiza ceremonia funerară în țară. De cele mai multe ori, autoritățile optează pentru incinerare, fiind mai ieftină. Sau vor face toate demersurile pentru înmormântarea în țara respectivă, o opțiune mai convenabilă decât transportul trupului înapoi în România.