Probabil că una dintre cele mai dificile și dureroase conversații cu cineva drag, bolnav în stadiu terminal, este despre sfîrșitul vieții și înmormântare.
Vârtejul emoțional în cazul unui astfel de diagnostic este devastator și de la bun început întreaga existență a tuturor celor implicați este bulversată. Șocul inițial, disperarea și durerea ce urmează sunt mai profunde ca niciodată și par să se adâncească pe zi ce trece. Dar într-o situație de acest gen, care schimbă total vieți, experimentarea unei game largi de emoții dificile este un răspuns normal.
Însă treptat sfârșitul se apropie.
Și atunci cum abordezi o discuție despre înmormântare? Și când este momentul potrivit să faci asta?
Cu siguranță nu o să fie ușor nicicând, nicicum, să discuți cu cineva drag despre înmormântare. Și asta cu atât mai puțin atunci când persoana respectivă știe deja că nu mai are mult de trăit. Există însă modalități de a face aceste conversații mai tolerabile, atât pentru tine cât și pentru persoana dragă aflată în dificultate.
În acest sens, unul dintre principalele elemente de care trebuie să ții cont este starea emoțională a persoanei.
Psihiatrul elvețian-american elisabeth kübler-ross, a descris cu meticulozitate în cartea sa “despre moarte și a muri” („on death and dying”) cele cinci stadii emoționale prin care trec bolnavii incurabili aflați în stadiu terminal.
Cunoscându-le, chiar dacă ramane la fel de greu să găsești momentul potrivit pentru a vorbi despre înmormântare, măcar poți face tot posibilul să nu abordezi acest subiect într-un moment total nepotrivit.
Stadiul de negare
Într-o primă fază, o reacție perfect normală și naturală atunci cand intervine șocul aflării morții iminente, este refuzul de a accepta acest fapt. Foarte mulți oameni vor căuta cu disperare alte păreri referitoare la diagnostic și ulterior tot felul de alte tratamente.
Este clar că acest stadiu nu este sub nicio formă momentul potrivit pentru o discuție referitoare la înmormântare
Stadiul de furie și revoltă
În această etapă persoana în cauză este supărată pe oricine și orice, pentru că i se pare total nedrept că i se întâmplă tocmai ei acest lucru. Furia poate apărea în momente diferite iar o conversatie pe tema înmormântării nu ar face decât să agraveze starea emoțională și așa precară. Ba mai mult decât atât, poți deveni chiar tu ținta acestei furii și este posibil să te evite ulterior.
Stadiul de negociere
În încercarea disperată de a-și prelungi viața, oamenii își propun diverse schimburi. De exemplu unii aleg evenimente speciale la care doresc să participe, cum ar fi aniversarea casniciei, și încearcă să obțină aceasta “amânare” de la inevitabilul final. Alții acceptă să renunțe la anumite vicii în ideea că faptele bune vor fi “recompensate” cumva, sau își dedică viața activităților religioase pentru a se apropia de divinitate.
Se poate încerca o discuție despre înmormântare dar cel mai probabil discuția nu va fi luată foarte în serios. Persoana încă nu și-a acceptat în totalitate soarta, ci este încă în căutarea de soluții.
Stadiul de depresie
În aceasta etapă persoana își acceptă boala și sfârșitul, însă sentimentul este copleșitor. Este momentul în care își pierd orice speranță și renunță la tot ceea ce a dat sens vieții lor, prin urmare nu este deloc potrivit pentru o conversație pe tema înmormântării.
Stadiul de acceptare
După tot tumultul stadiilor anterioare, persoana în sfârșit reușește să își accepte soarta și să se resemneze într-o așteptare liniștită. În această etapă este posibil ca chiar persoana respectivă să deschidă discuția cu privire la propria ei înmormântare.
Înainte de orice încercare de a avea o conversație pe această temă, ia în calcul faptul că nu orice persoană bolnavă în stadiu terminal are dorința sau puterea să vorbească despre propria moarte sau înmormântare.
În același timp, gândește-te că poate exact așa cum tu te străduiești să nu-i provoci suferințe sufletești suplimentare, și persoana respectivă încearcă să te protejeze pe tine. Iminența decesului este o experiență traumatizantă atât pentru cei care urmează să moară cât și pentru cei care rămân în urma lor. Iar atunci când vine vorba de oameni dragi, de multe ori ambele părți doresc să se protejeze reciproc și tocmai de aceea evită subiectul.
Însă majoritatea celor cu boli terminale simt alinare atunci când li se confirmă de cei dragi că le vor fi alături pe tot parcursul ce urmează până la înmormântare, sau că nu vor fi dați uitării imediat după aceasta. Mulți dintre ei au nevoie de empatie pentru că nu-și pot stăvili frica cu privire la soarta lor. Iar alții au nevoie să discute pe toate temele legate de încheierea socotelilor lor cu viața, tocmai din grijă pentru cei dragi, pentru a se asigura că, pe cât posibil, nu le crează sarcini sau dificultăți suplimentare.
Fii foarte atent la micile indicii care te pot ajuta să înțelegi dacă persoana dragă aflată în stadiu terminal este sau nu dispusă să aibă o conversatie pe aceasta temă.
Încearcă să deschizi subiectul făcând o referință la un film sau o carte. Sau poți aduce vorba amintind despre altcineva într-o situație similară.
De asemenea, poți încerca să pui câteva întrebări simple și generale, dar la care persoana dragă, dacă vrea, să-ți poată răspunde făcând referire la moarte și înmormântare.
De exemplu o poți întreba ce o îngrijorează, la ce se gândește sau dacă dorește să discute despre ceva anume.
Însă mai mult decât orice nu insista, tu doar încearcă.
Mai degrabă arată-i că tu ești pregătit pentru o astfel de conversație și că nu trebuie să fii protejat. Însă las-o pe ea să decidă dacă duce sau nu discuția mai departe. Și în același timp fii pregătit să închei conversația despre înmormântare în orice moment, dacă remarci că este prea mult și devine inconfortabila.
Persoana dragă aflată într-o astfel de situație limită se confruntă permanent cu emoții puternice și dureroase. Într-un astfel de moment, sprijinul emoțional este cel mai important.
Lasă-i să știe că ești disponibil să stați de vorbă și că vrei să asculți ce are de spus oricând simte că vrea să vorbească. Fii acolo atunci cand are nevoie, iar dacă nu știi ce să spui, oferă-i o îmbrățișare.
Iar dacă nu va dori niciodată să discute despre propria moarte și înmormântare, este perfect în regulă.