Toate etapele procesului de îmbălsămare

Toate etapele procesului de îmbălsămare

Îmbălsămarea este o procedură obligatorie în țara noastră. Aproape toate trupurile neînsuflețite sunt supuse acestei proceduri, la foarte scurt timp după moarte. Scopul ei este să încetinească descompunerea și să pregătească trupul pentru ceremonia funerară.

Îmbălsămarea se efectuează exclusiv de specialiști autorizați, așa cum este și echipa Funerare Besliu, o agenție de pompe funebre Brasov.

Cele patru etape ale procesului de îmbălsămare

În cele mai multe cazuri procesul de îmbălsămare are loc în patru etape distincte.

Prima etapă constă în igienizarea trupului decedat. În cadrul acesteia se pregătește corpul pentru îmbălsămarea propriu-zisă. Mai exact se curăță și se așează în așa fel încât să se diminueze rigiditatea care se instalează după moarte. Este ceva normal ca trupurile fără viață să înțepenească din cauza musculaturii care devine rigidă și astfel va fi afectată și pielea, nu doar scheletul.

Cea de a doua etapă este etapa de conservare și totodată îmbălsămarea propriu-zisă care se efectuează în felul următor:

– Mai întâi, se elimină sângele din corp și se introduc în locul său niște substanțe speciale care împiedică procesul de putrefacție. Această etapă se numește îmbălsămarea arterială și se efectuează cu ajutorul unui aparat de pompare care imită mișcările de contracție ale inimii.

– Urmează îmbălsămarea cavității care se realizează făcând mai întâi o incizie mică la nivelul abdomenului. În această etapă, cu un trocar, se perforează organele din cavitatea toracică. Lichidele din aceste organe sunt apoi eliminate și la fel ca și sângele se înlocuiesc cu soluții speciale de îmbălsămare. Pentru prevenirea scurgerii lichidelor introduse în corp deschizătura efectuată mai devreme se închide.

Prin această a doua etapă se încheie procesul propriu-zis de îmbălsămare și se trece apoi la cosmetizare și la prezervare.

Cosmetizarea are ca rol asigurarea unei imagini cât mai naturale pentru trupul neînsuflețit. Această etapă e importantă. Cei care privesc trupul decedat la priveghere sau la slujba de înmormântare să rămână cu o amintire plăcută.

Spre deosebire de un machiaj obișnuit la cosmetizarea unui trup decedat se aplică și ceară ca să se machieze și tenta de decolorare a pielii sau urmele suferinței în timpul șederii la pat. Se folosește De asemenea și o pudră pentru a evita riscul apariției unor porțiuni uleioase pe suprafața pielii.

Tot în cadrul etapei de cosmetizare se spală și părul și se aranjează așa cum persoana respectivă obișnuia să-l poarte în timpul vieții sale. După aceea trupul neînsuflețit este îmbrăcat în veșmintele furnizate de familie sau achiziționate de la agenția de pompe funebre.

Cea din urmă etapă constituie etapa prezervării. După desfășurarea tuturor etapelor de mai sus, trupul fără viață se așează într-un sicriu sau într un frigider mortuar. Apoi, se așteaptă finalizarea pregătirilor pentru priveghi sau înmormântare.

Aproape toate agențiile de pompe funebre mari au frigidere mortuare. Acestea sunt pentru păstrarea trupurilor persoanelor dragi, dacă înmormântarea nu poate fi susținută la data programată inițial.

Tot agențiile de pompe funebre sunt și cele care te pot ajuta în cazul unui transport funerar dintr-o localitate în alta sau chiar și pe distanțe mai lungi cu mașini funerare echipate cu frigidere mortuare. De fapt, aceste mașini sunt singurele mijloace de transport care pot fi utilizate pentru mutarea dintr un loc în altul a trupurilor decedate într-un mod legal. Fără astfel de mașini riscul de răspândire a infecțiilor ar fi foarte ridicat mai ales în timpul sezonului cald.

Care este diferența dintre îmbălsămarea tradițională și cea efectuată în zilele noastre?

Se știe că și egiptenii precum și alte popoare antice apelau la îmbălsămare pentru a ajuta la conservarea trupurilor neînsuflețite, din motive religioase. Spre deosebire de îmbălsămarea egiptenilor, cea din ziua de azi se numește tanatopraxie. Este un procedeu modern, cu reguli bine stabilite. Acesta garantează conservarea unui trup decedat pe o anumită perioadă de timp, dar nu pentru sute de ani, ca în cazul mumiei.

Prin îmbălsămarea practicată acum se urmărește păstrarea corpului 8-10 zile. Nu mai mult, pentru a evita contaminarea solului sau a împiedica reînhumările viitoare.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP