Istoria pietrelor funerare raportându-ne la diferite culturi și religii

Istoria pietrelor funerare raportându-ne la diferite culturi și religii

Știai că multe persoane investesc în pietre funerare? O fac indiferent dacă au ales o înmormântare clasică sau incinerarea unei persoane dragi. Cel mai des, aceste pietre funerare sunt folosite de creștini și evrei. Musulmanii le folosesc mai puțin. Ei preferă o trecere umilă către viața de dincolo.

Îți propunem să descoperi, în acest articol, o scurtă istorie a pietrelor funerare. Vei afla și informații interesante despre ele.

Istoria pietrelor funerare

Pietrele funerare au fost folosite pentru a marca locurile unde o persoană își doarme somnul de veci încă din anul 3.000 î.Hr. Cele mai multe dintre ele se găseau în apropierea locuințelor. Acolo erau îngropați, în general, oamenii decedați. Abia la mijlocul anilor 1600, ele s-au transformat în elemente comune în curțile bisericilor și în cimitire.

Inițial, pietrele funerare erau specifice doar persoanelor din clasele superioare. Dar pe măsură ce creștinismul s-a răspândit tot mai mult, pietrele funerare au devenit un element de bază al înmormântării pentru toți locuitorii Europei și nu numai.

Până în anii 1900, pietrele funerare erau fabricate în general din gresie. Unele dintre ele erau folosite pe post de capac așezat deasupra sicriului, iar altele se puneau ca și astăzi la capătul superior al mormântului propriu-zis. Unele morminte vechi aveau pietre funerare și la picioare pentru a marca întregul perimetru.

Ceremonii religioase și tradiții

Pietrele funerare sunt importante în ceremoniile religioase. Asta, fie pentru o înmormântare clasică, fie pentru o incinerare.

În timp ce fiecare religie are propriile obiceiuri cu privire la înmormântare, o calitate comună este respectul pentru trupul decedat.

Tradiția evreiască de exemplu nu impune nicio regulă cu privire la dimensiunea sau tipul pietrelor funerare. Mărimea și tipul lor sunt adesea reglementate într-o oarecare măsură de cimitir. La evrei, ca și la creștini, pe piatra funerară se scriu data nașterii și a morții, precum și relația cu alți membri ai familiei decedați.

În religia iudaică, este comună ceremonia de dezvelire a pietrei funerare. Aceasta se face la maxim un an de la moartea persoanei pentru care a fost creată. După dezvelire, membrii familiei și prietenii plasează de obicei o piatră mică pe aceasta ca semn atunci când vizitează mormântul.

În religiile creștine, familiile prețuiesc inscripționarea unor citate religioase pe morminte. De asemenea, lipesc imagini cu cei dragi decedați. De fapt, unele cimitire creștine chiar impun ca pietrele funerare să aibă măcar un simbol religios. Cele mai populare însemne folosite pentru pietrele funerare ale persoanelor decedate de îngropate în cimitirele creștine sunt crucile și îngerii.

Diferite materiale folosite pentru pietrele funerare de-a lungul timpului

Când vine vorba de pietre funerare, nu toate culturile au folosit aceleași materiale de-a lungul istoriei. De asemenea, acestea au prezentat mici diferențe și în funcție de regiune. În America de Nord de pildă, între anii 1861 și 1873, pietrele funerare din lemn au fost folosite pentru a marca mormintele soldaților din Războiul Civil. De-a lungul timpului, marmura a înlocuit lemnul datorită longevității sale.

Marmura a fost întotdeauna o alegere populară pentru pietrele funerare din Grecia datorită frumuseții sale. Cu toate acestea, s-a descoperit că marmura nu este un material ideal pentru astfel de monumente. Este o piatră moale, care se deteriorează foarte ușor.

În epoca victoriană, granitul a devenit un material foarte popular pentru pietrele funerare datorită durității sale. Până în prezent, el rămâne unul dintre cele mai comune materiale pentru pietrele funerare, pe lângă bronz.

Dacă vrei să investești într-o piatră funerară pentru o persoană dragă, îți recomandăm să citești pe blogul nostru: „Cum să alegi o piatră funerară potrivită?” De asemenea, dacă ai întrebări despre aceste monumente funerare sau vrei să comanzi unul, te rugăm să contactezi un reprezentant al echipei noastre.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP