Istoria pietrelor funerare raportându-ne la diferite culturi și religii

Istoria pietrelor funerare raportându-ne la diferite culturi și religii

Știai că multe persoane investesc în pietre funerare indiferent dacă au optat pentru o ceremonie clasică de înmormântare sau pentru incinerarea trupului unei persoane dragi trecute în neființă? Cel mai des, aceste pietre funerare sunt folosite de către creștini și evrei și mai puțin de către musulmani care în mod tradițional preferă o trecere cât mai umilă către viața de dincolo.

În continuare îți propunem să descoperi în acest articol o scurtă istorie a pietrelor funerare, dar și alte informații interesante cu privire la acestea.

Istoria pietrelor funerare

Pietrele funerare au fost folosite pentru a marca locurile unde o persoană își doarme somnul de veci încă din anul 3.000 î.Hr. Cele mai multe dintre ele se găseau în apropierea locuințelor deoarece acolo erau îngropați în general oamenii decedați și abia la mijlocul anilor 1600 ele s-au transformat într-un element comun din curțile bisericilor și din cimitire.

Inițial, pietrele funerare erau niște obiecte specifice persoanelor care aparțineau claselor superioare din societate. Dar pe măsură ce creștinismul s-a răspândit tot mai mult, pietrele funerare au devenit un element de bază al înmormântării pentru toți locuitorii Europei și nu numai.

Până în anii 1900, pietrele funerare erau fabricate în general din gresie. Unele dintre ele erau folosite pe post de capac așezat deasupra sicriului, iar altele se puneau ca și astăzi la capătul superior al mormântului propriu-zis. Unele morminte vechi aveau pietre funerare și la picioare pentru a marca întregul perimetru.

Ceremonii religioase și tradiții

Pietrele funerare joacă un rol important în ceremoniile și tradițiile religioase, indiferent dacă vorbim de o înmormântare în stil clasic sau o incinerare.

În timp ce fiecare religie are propriile obiceiuri cu privire la înmormântare, o calitate comună este respectul pentru trupul decedat.

Tradiția evreiască de exemplu nu impune nicio regulă cu privire la dimensiunea sau tipul pietrelor funerare. Mărimea și tipul lor sunt adesea reglementate într-o oarecare măsură de cimitir. La evrei, ca și la creștini de altfel, pe piatra funerară se scriu data nașterii și data decesului persoanei adormite, precum și relația acesteia cu alți membri ai familiei deja decedați.

Este ceva comun în religia iudaică ceremonia de dezvelire a pietrei funerare care are loc la maxim un an de la moartea persoanei pentru care aceasta a fost creată. După dezvelire, membrii familiei și prietenii plasează de obicei o piatră mică pe aceasta ca semn atunci când vizitează mormântul.

În religiile creștine, familiile pun mult preț pe inscripționarea unor citate religioase pe pietrele de mormânt sau lipirea pe ele a unor imagini cu persoanele dragi decedate. De fapt, unele cimitire creștine chiar impun ca pietrele funerare să aibă măcar un simbol religios. Cele mai populare însemne folosite pentru pietrele funerare ale persoanelor decedate de îngropate în cimitirele creștine sunt crucile și îngerii.

Diferite materiale folosite pentru pietrele funerare de-a lungul timpului

Când vine vorba de pietre funerare, nu toate culturile au folosit aceleași materiale de-a lungul istoriei. De asemenea, acestea au prezentat mici diferențe și în funcție de regiune. În America de Nord de pildă, între anii 1861 și 1873, pietrele funerare din lemn au fost folosite pentru a marca mormintele soldaților din Războiul Civil. De-a lungul timpului, marmura a înlocuit lemnul datorită longevității sale.

Marmura a fost întotdeauna o alegere populară pentru pietrele funerare din Grecia datorită frumuseții sale. Cu toate acestea, s-a descoperit în cele din urmă că marmura nu este un material ideal pentru astfel de monumente din cauza faptului că este o piatră moale, care se deteriorează foarte ușor.

În epoca victoriană, granitul a devenit un material foarte popular pentru pietrele funerare datorită durității sale. Până în prezent, el rămâne unul dintre cele mai comune materiale pentru pietrele funerare, pe lângă bronz.

Dacă și tu dorești să investești într-o piatră funerară pentru o persoană dragă ție de la care ți-ai luat rămas-bun, îți recomandăm să citești pe blogul nostru și Cum să alegi o piatră funerară potrivită? De asemenea, dacă ai orice fel de întrebări în legătură cu aceste monumente funerare sau dacă vrei să comanzi unul, te invităm să iei direct legătura cu un reprezentant al echipei noastre.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP