Care este legătura dintre doliu și depresie?

Care este legătura dintre doliu și depresie?

Doliul și depresia sunt două experiențe care au în comun mai multe tipuri de manifestări. Pentru o persoană care se confruntă cu pierderea cuiva drag cunoașterea acestor manifestări, dar și a diferențelor dintre doliu și depresie este esențială.

Depresia este o condiție care trebuie corect diagnosticată de către un specialist pentru stabilirea unei scheme de tratament sau o intervenție terapeutică acolo unde este cazul. În cazul depresiei severe, un specialist poate ajuta mult la îmbunătățirea calității vieții.

Durerea care se instalează în perioada de doliu, cu toate că seamănă mult cu depresia, este diferită și face parte din procesul de vindecare. În această perioadă de doliu, persoanele care au pierdut pe cineva important, se luptă pe deoparte cu dorința de a păstra cât mai vie amintirea celui decedat și cu nevoia firească de a se adapta la noua realitate.

Cu alte cuvinte, doliul poate fi privit ca o reacție normală la deconectarea de o ființă importantă, în timp ce depresia o boală care se manifestă prin deconectare.

Conform specialiștilor, există și cazuri în care doliul și depresia coexistă. Această situație apare atunci când trauma suferită în urma decesului unei persoane dragi declanșează un episod depresiv.

Simptomele resimțite în perioada de doliu precum și durata lor depind de mulți factori cum ar fi: suportul și susținerea persoanelor apropiate, alți factori stresanți din viața celui care suferă din cauza pierderii, predispoziția acelei persoane la depresii etc.

Cum poți să faci diferența între doliu și depresie?

Atât în perioada de doliu, cât și atunci când suferi de depresie te poți confrunta cu insomnie, lipsa poftei de mâncare, o tristețe profundă, scăderea greutății corporale sau dimpotrivă, creșterea acesteia pe fond de stres etc. Dar atunci când simți un puternic sentiment de vină, când ai impresia că viața ta nu mai are nicio valoare, când nu reușești să mai găsești sensul existenței tale sau chiar suferi de tulburări psihomotorii, atunci nu mai este vorba de doliu, ci de depresie și înseamnă că ai nevoie de ajutor de specialitate.

Mai mult, simptomele depresiei se manifestă încontinuu și sunt mai persistente decât cele suferite în perioada de doliu, care, spre deosebire de acestea, se manifestă în valuri și apar mai ales atunci când îți amintești de persoana pe care ai pierdut-o.

Persoanele care suferă de depresie în general fac tot posibilul să se izoleze de ceilalți, în timp ce cele care trec printr-o perioadă de doliu caută căldura și apropierea celor dragi.

Cum să depășești mai ușor o perioadă de doliu?

Dacă ai pierdut recent pe cineva drag și treci printr-o perioadă de doliu, ca să depășești mai ușor aceste momente dificile din viața ta, acceptă durerea ca pe ceva natural și lasă-te ajutat de cei din jur. Vorbește cu cei în care ai încredere despre sentimentele tale și lasă-i să te ajute. De asemenea, nu încerca să faci totul pe cont propriu, mai ales lucrurile pe care le poți lăsa pe mâna profesioniștilor.

De exemplu, în ceea ce privește ceremonia de înmormântare, apelează cu încredere la o agenție de Pompe funebre care să se ocupe în locul tău de întreg procesul. Aici îți poți da seama exact de Cât de important este ca agențiile de pompe funebre să ofere servicii funerare non-stop.

O agenție de pompe funebre cu experiență se poate ocupa nu doar de obligații precum întocmirea documentelor necesare pentru înmormântare, ci îți poate oferi o gamă variată de obiecte funerare precum: sicrie, cruci sau pietre funerare și îți poate recomanda și firme de catering sau restaurante ca să organizezi parastasele și pomenile considerate atât de importante în religia ortodoxă.

Concluzie: Ce trebuie să faci în perioada de doliu sau atunci când suferi de depresie?

Atunci când treci printr-o perioadă de doliu, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să găsești profesioniști în servicii funerare în care poți să ai încredere și să te înconjuri de familie și prieteni. Pe de altă parte, dacă suferi de depresie, trebuie să apelezi la un specialist în psihoterapie deoarece, dacă acționezi corect și la timp, vei obține rezultate mai bune și îți vei putea recăpăta vechiul stil de viață mai repede.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP