Ajutorul de înmormântare majorat. Actele necesare pentru a primi indemnizația

Mai mulți bani pentru ajutorul de înmormântare în 2024

Începând cu anul 2024, România va implementa câteva modificări semnificative în ceea ce privește ajutorul financiar acordat pentru înmormântare, destinat să susțină cheltuielile în momentele dificile generate de decesul unei persoane apropiate. Aceste schimbări sunt menite să ajute mai multe familii și să facă tot procesul mai simplu. Să vedem ce înseamnă aceste schimbări și cum le poți accesa.

Actualizare:

De la 1 ianuarie 2024 ajutorul pentru înmormântare este de 7567 lei pentru asigurat sau pensionar

În cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului valoarea ajutorului de deces este de  3784 lei pentru membru de familie.

Ce Schimbări Vin?

Mai Mulți Oameni Eligibili: Înainte, trebuia să ai o perioadă lungă de asigurări plătite pentru a primi ajutorul. Acum, dacă persoana decedată a fost asigurată măcar șase luni înainte de a muri, familia poate primi ajutor.

Valoarea Ajutorului: Suma pe care o vei primi va fi mai mare, stabilindu-se anual în funcție de salariul mediu brut din anul anterior. Acest lucru înseamnă că ajutorul va reflecta mai bine costurile reale ale unei înmormântări.

Cine Poate Primi Ajutorul: Nu doar membrii apropiați ai familiei pot solicita ajutorul, ci și companiile care pot dovedi că au plătit pentru înmormântare.

Cum Primești Ajutorul?

Pentru a primi ajutorul de înmormântare, trebuie să urmezi câțiva pași simpli. Iată ce trebuie să faci:

Găsește Casa Județeană de Pensii: Aceasta este instituția care se ocupă de aceste ajutoare și este special deschisă pentru a ajuta oamenii să obțină ajutorul de care au nevoie.

Adună Documentele Necesare: Vei avea nevoie de mai multe documente pentru a dovedi identitatea ta, relația cu persoana decedată și faptul că ai plătit pentru înmormântare. Acestea includ actul tău de identitate, certificatul de deces al persoanei, documente care să arate legătura ta cu decedatul și chitanțe sau facturi care să dovedească că ai plătit pentru înmormântare. Dacă e cazul, vei avea nevoie și de documente care să ateste că persoana decedată era asigurată.

Completează Cererea: La birou, va trebui să completezi o cerere pentru ajutorul de înmormântare. Angajații de acolo te pot ghida prin întregul proces. Așteaptă Verificarea și Primirea Banilor: După ce ai predat toate documentele și cererea, acestea vor fi verificate. Dacă totul este în ordine, ajutorul de înmormântare îți va fi acordat. Banii vor fi trimiși fie direct în contul tău bancar, fie îi vei primi la casierie.

De Ce Sunt Aceste Schimbări Importante?

Aceste modificări sunt făcute pentru a asigura că, în momentele grele, când o familie trece prin pierderea unei persoane dragi, statul poate oferi un sprijin real și concret. Mărind suma de ajutor și simplificând procesul de aplicare, mai multe familii vor putea primi ajutorul de care au nevoie într-un moment atât de dificil.

Schimbările aduse în ceea ce privește ajutorul de înmormântare arată un angajament din partea guvernului de a fi alături de cetățeni în momentele lor cele mai grele. Prin simplificarea procesului și extinderea eligibilității, aceste modificări vor face o diferență reală pentru oamenii care se confruntă cu pierderea unei persoane dragi. Este important ca toți să fim bine informați despre aceste schimbări, astfel încât, în momentele dificile, să știm unde să ne îndreptăm pentru sprijin.

Pentru orice alte informații suplimentare, ne puteți găsi pe Calea București 104, Brașov, sau ne puteți contacta la telefon 0725.386.244, avem program non-stop.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP