Modificari aduse pentru ajutorul de deces. Cine are dreptul la acesti bani?

Modificari aduse pentru ajutorul de deces. Cine are dreptul la acesti bani?

Acest articol de blog vă prezintă noile actualizări referitoare la o propunere de modificare a ajutorului pentru deces. Aflați mai multe despre persoanele care se califică pentru aceste compensații.

Se discută posibilitatea de a mări numărul persoanelor eligibile care pot primi ajutor financiar în cazul decesului unui membru de familie.

În situația actuală, atunci când o persoană asigurată sau pensionată își pierde viața, doar o singură persoană poate beneficia de compensația financiară, și aceasta numai dacă poate demonstra că a suportat cheltuielile legate de deces. Beneficiarul poate fi soțul rămas în viață, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, dacă nu există aceste persoane, oricine altcineva care aduce dovada cheltuielilor.

Normele actuale nu clarifică situația în care persoana decedată nu beneficia de o asigurare sau pensie la data decesului, dar era susținută financiar de familie până la un grad de rudenie de IV. De fapt, există multe cazuri în care membrii familiei, fie că sunt descendenți, ascendenți, tutori sau alte rude până la gradul al patrulea, susțin financiar astfel de persoane. Din nefericire, unele dintre persoanele susținute au probleme de sănătate sau suferă de comorbidități, iar familiile se ocupă de toate cheltuielile medicale, iar în eventualitatea unui deces, și de cheltuielile funerare.

În lumina acestei situații, se propune o revizuire a alineatului (2) din articolul 126 pentru a include membrii familiei până la gradul de rudenie IV ca posibili beneficiari ai ajutorului de deces.

Pentru cei interesați, documentația completă poate fi accesată aici. https://senat.ro/legis/PDF/2023/23b555FG.PDF?nocache=true

 

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP