Coliva este un fel de mâncare tradițională românească, simbol al vieții omenești, care se prepară pentru slujbele de pomenire a morților. Ingredientele pe care le conține sunt foarte simple. Ea se poate prepara doar din grâu fiert îndulcit cu miere sau cu zahăr, dar cei care vor să-i ofere mai multă savoare îi pot adăuga și nuci, stafide, fistic, scorțișoară, ciocolată și multe alte ingrediente opționale.
În zonele rurale, pregătirea colivei este un eveniment foarte important. Gospodinele de la sat se îmbracă în haine curate atunci când fac colivă și se închină mai întâi înainte de începerea pregătirilor. Apoi, pentru a face o colivă excelentă, aleg grâul bob cu bob, având grijă să nu aibă un miros rânced sau să facă mucegai.
Chiar după seceriș femeile de demult puneau deoparte grâul pentru colivă și îl întindeau pe preșuri țesute la război, în podurile caselor, lăsându-l aerisit ca să nu mucegăiască. Iar înainte de a urca grâul în pod, aveau grijă să alunge șobolanii sau șoarecii de acolo cu otravă și să aerisească bine încăperea ca să nu existe umezeală.
Ca să se păstreze curat și frumos, grâul adăpostit în pod trebuie răsfirat din când în când ca să se aerisească și să se usuce.
Dacă vrei să faci acasă o colivă absolut delicioasă, ai nevoie de:
– un kilogram de arpacaș
– 500 grame de miere naturală de albine sau de zahăr
– un kilogram de nucă măcinată
– coaja de la două lămâi
– coaja de la o portocală
– esență de rom și de vanilie în cantități moderate, după fust
În trecut, înainte de a fi transformat în colivă, grâul se spăla de nouă ori cu apă curată, alternând apă rece cu apă caldă, simbol al celor nouă cete îngerești.
Spălarea grâului cu apă rece făcea să se adune pleava deasupra și să se elimine mai ușor, iar apa caldă curăța mai bine boabele.
Odată spălat, grâul se pune în aproximativ 3 litri de apă și se lasă jumătate de oră să se odihnească înainte de fi pus la fiert. Este bine să folosești o cratiță cu fund gros sau un ceaun, ca la gem sau la dulceață, pentru ca grâul să nu se lipească de fund și să se ardă în timpul fierberii.
După ce a trecut jumătate de oră, grâul se pune la foc mare până dă în clocot și apoi se fierbe la foc mic, cu capac, pentru aproximativ două ore, până se desface și se înmoaie. Dacă oala este potrivită, nu trebuie să amesteci deloc coliva ca boabele să se păstreze întregi și să nu se sfărâme.
Chiar dacă la finalul celor două ore a mai rămas lichid, nu este o problemă deoarece compoziția se lasă acoperită peste noapte cu capacul, oala se învelește cu un prosop gros și grâul se umflă și înghite toată apa.
A doua zi se adaugă toate celelalte ingrediente sau alte arome, după preferințe, se pune coliva în farfurii sau tăvi și se decorează cu biscuiți rași sau tocați mărunt, ciocolată, bomboane și alte bunătăți dispuse pe suprafața ei în formă de cruci.
Coliva se sfințește de către preot, la biserică, în timpul slujbei de pomenire a morților. Creștinii duc colivă la biserică în anumite zile speciale de peste an, când au loc slujbe generale de pomenire a morților, sau la parastase, niște slujbe particulare care au loc la anumite intervale de timp după trecerea în neființă a unei persoane decedate.
Coliva se prepară pentru slujbele de pomenire a morților și se oferă de pomană participanților la acestea sau rudelor și prietenilor. Există multe persoane în țara noastră care pur și simplu iubesc coliva și o consumă pe post de desert. Pe de altă parte, există și persoane care nu au făcut niciodată colivă și atunci când au nevoie de ea pentru slujbă o cumpără gata preparată.
Și agenția noastră de pompe funebre, funerarebesliu.ro, poate recomanda clienților săi mai multe firme de catering sau restaurante specializate în preparate care se oferă în general de pomană, inclusiv colivă.