Procedurile de Repatriere din SUA

Procedurile de Repatriere din SUA

Pierderea unui membru al familiei este întotdeauna dureroasă. Când aceasta se întâmplă în străinătate, complexitatea situației devine chiar mai mare. În acest articol, vom detalia pașii necesari pentru repatrierea corpului unui cetățean român decedat în SUA.

Primele acțiuni în cazul unui deces în străinătate

În momentul în care o tragedie se produce într-o țară străină, există unele formalități specifice care trebuie respectate. Ministerul Afacerilor Interne (MAI) al României își asumă rolul de a ghida familia în această procedură:

Înregistrarea decesului: Decesul trebuie raportat autorităților locale unde a avut loc evenimentul. Opțional, acesta poate fi și înregistrat la Ambasada sau Consulatul României din respectiva țară.

Contactarea MAI: Odată ce autoritățile române locale sunt informate, ele vor comunica cu MAI, care va înștiința familia decedatului în România.

Certificatul de deces românesc: Familia poate obține un certificat de deces românesc prin intermediul Ambasadei sau Consulatului.

Pașii pentru repatrierea din SUA în România

Documentație

Repatrierea din SUA implică completarea unor formulare mai complexe comparativ cu alte țări. Unul dintre documentele suplimentare este declarația de primire emisă de cimitirul unde va avea loc înmormântarea.

Transportul Aerian

Transferul corpului se realizează prin intermediul unui zbor cargo și implică un sicriu special, realizat din zinc, pentru a îndeplini cerințele internaționale.

Autorizații necesare

Înainte de transport, următoarele aprobări sunt necesare:

  • Aprobarea consulatului român.
  • Aprobarea autorităților de sănătate publică.
  • Declarația de primire din cimitirul românesc.
  • Pașaportul Mortuar

Este esențial obținerea unui pașaport mortuar pentru a însoți corpul în zbor. Acest document se obține de la Ambasada României din SUA și necesită o serie de alte documente originale.

Deși este un moment dificil, este crucial să cunoaștem pașii implicați în procesul de repatriere pentru a putea naviga mai eficient prin labirintul birocratic. Colaborarea cu autoritățile și respectarea procedurilor vor ajuta la simplificarea acestui proces deja dificil.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP