Ai aflat că cineva drag a murit departe de granițele țării și vrei să-l aduci acasă? Iată cum decurge procesul de repatriere pentru a știi cum să te pregătești corespunzător pentru acest eveniment.
În primul rând să știi că este normal dacă simți confuzie, tristețe, disperare și orice alt sentiment negativ la aflarea veștii decesului unei persoane la care ții, mai ales dacă se întâmplă ca persoana respectivă să fi murit departe de casă. Dar din fericire să știi că nu ești singur și de fapt nici nu-ți recomandăm să faci totul pe cont propriu când vine vorba de repatriere deoarece aceasta poate fi un proces lung și obositor pentru o persoană fără experiență.
Există foarte multe agenții de pompe funebre în țara noastră care oferă servicii de repatriere, iar în Brașov de exemplu, poți apela chiar la compania noastră – Funerare Besliu – prin care îți punem la dispoziție pachete complete de înmormântare și repatriere decedați Brașov.
Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când afli că cineva drag a murit departe de țara lui este apelarea la o agenție de pompe funebre, așa cum am specificat mai sus, și oferirea unor detalii exact cu privire la circumstanțele decesului.
Ceea ce trebuie să comunici unei astfel de companii sunt următoarele lucruri:
Pe baza acestor detalii și a explicațiilor pe care ți le oferă firma la care ai apelat, trebuie să decizi apoi dacă vei colabora cu agenția de pompe funebre în cauză sau cauți și alte variante.
Ce poate face pentru tine o agenție de pompe funebre în legătură cu repatrierea unei persoane dragi decedate?
O agenție de pompe funebre specializată în repatriere îți oferi în primul rând servicii de transport funerar internațional. Când are loc un deces al unei persoane cu cetățenie română în afara țării, trebuie declarat mai întâi decesul la autoritățile locale și apoi înregistrat acesta la ambasada sau consulatul României.
Pe baza notificării și pe baza unui certificat de deces eliberat de autoritățile locale, ambasadele sau consulatele pot elibera un certificat de deces românesc.
Apoi, pentru repatriere, mai sunt necesare următoarele acte:
Repatrierea unei persoane decedate depinde de mai mulți factori. Dacă este vorba de o moarte naturală care a avut loc într-o țară din Uniunea Europeană, atunci întregul proces poate dura până la 72 de ore. Pe de altă parte, mai pot apărea întârzieri și din cauza unor factori care nu pot fi controlați și nu țin de firma de pompe funebre cum ar fi:
Dar chiar și în astfel de situații, agenția de pompe funebre păstrează contactul cu tine, iar tu și familia ta veți știi exact când poți organiza ceremonia de înmormântare și aduna pe toți cei rămași în urmă ca să-și poată lua rămas bun.