În tradiția ortodoxă, moartea reprezintă momentul în care sufletul părăsește trupul și ajunge în ceruri, unde va fi judecat după faptele săvârșite în timpul vieții. Familia și apropiații își iau rămas bun de la cei dragi și îi conduc pe ultimul drum urmând anumite ritualuri care pot varia de la o zonă geografică la alta. Însă, datinile de bază sunt aceleași.
Iată care este ritualul de înmormântare ortodox și care sunt obiceiurile creștinești de urmat în cazul decesului celor apropiați.
Tradiția cere ca la capul celor aflați în ultimele clipe de viață să fie aprinsă o lumânare care să le călăuzească sufletul către ceruri. În cazul în care o persoană moare fără „lumânare aprinsă la căpătâi”, familia trebuie să îi ofere preotului o lumânare mare, înfășurată cu un prosop alb. Acesta o va aprinde în timpul fiecărei slujbe oficiate între Paște și Înălțare, pentru a ajuta sufletul celui plecat să ajungă la lumină.
Acesta va trebui îmbrăcat cu grijă cu haine noi, va trebui așezat în sicriu și stropit cu agheasmă. Familia va trebui să procure de la biserică lumânări, cărbune, tămâie, sfeșnic, icoană, cruce și toiag. Icoana și crucea vor fi așezate în sicriu, pe pieptul decedatului, iar sfeșnicul va sta la capul acestuia, unde se vor aprinde lumânări.
Preotul bisericii de care aparține decedatul va trebui anunțat, iar acesta va veni să citească „Stâlpii”, o rugăciune pentru odihna veșnică a celui plecat. Această slujbă va fi oficiată de-a lungul celor trei zile de priveghi.
De asemenea, familia pregătește colivă, colaci, batiste și pachete în care se vor aprinde lumânări, se vor sluji și apoi se vor împărți celor nevoiași, dar și celor care participă la înmormântare.
Tradiția cere ca mortul să fie vegheat timp de trei zile, perioadă în care toți cei care doresc să îi aducă un ultim omagiu pot veni să își ia rămas bun. Familia și apropiații se vor îmbrăca în negru, iar în ziua înmormântării vor purta panglici de culoare neagră (doliu).
La casa decedatului, se va agăța deasupra ușii o pânză de culoare neagră vreme de 40 de zile. De asemenea, familia va continua să poarte doliu și după înmormântare, tot timp de 40 de zile.
La finalul celor trei zile de priveghi, trupul va fi condus în biserică, unde preotul va oficia slujba de înmormântare, iar apoi va fi depus în mormânt. Apropiații vor discuta cu preotul toate detaliile legate de slujbă, dar și despre pregătirea locului de veci.
În general, familiile au cavouri sau au deja achiziționate „locuri în cimitir”, astfel încât cu toții să poată fi îngropați lângă cei dragi. Însă, dacă decedatul nu are deja un loc de veci pregătit, se poate discuta cu preotul pentru achiziționarea unuia.
O altă tradiție din ritualul de înmormântare ortodox reprezintă ordinea strictă de așezare în convoiul funerar. Acesta începe cu cel care va purta crucea, urmat de cei care poartă coroanele, steagurile și sfeșnicele. În spatele acestora, se află preotul si cantorul.
La mijlocul convoiului funerar se află sicriul deschis, așezat într-un car mortuar. În ziua de astăzi, transportul se realizează cu o mașină specială, în urma căreia vor merge familia și apropiații decedatului. Convoiul îl conduce pe acesta de la locul priveghiului la biserică, iar apoi la cimitir.
După coborârea mortului în groapă, va avea loc parastasul, la care toți cei care au participat la înmormântare vor primi o masă în memoria celui plecat dintre vii. Dacă aceasta are loc într-o zi de post, ritualul de înmormântare ortodox cere ca toată mâncarea și obiceiurile urmate să fie conform datinilor creștine.
La nouă zile după înmormântare, va avea prima slujbă de pomenire pentru sufletul decedatului, iar familia va oferi din nou pachete de pomană. Următoarele slujbe de pomenire au loc la 40 de zile, la trei, șase, nouă, 12 luni și apoi în fiecare an până se vor împlini șapte ani de la moartea celui pomenit.
Plecarea în neființă a celor dragi este un moment caruia ii putem face față cu greu, iar grijile legate de înmormântare pot fi copleșitoare. Însă, apelând la servicii funerare de la o firmă specializată, autorizată DSP, vei primi tot suportul de care ai nevoie, de la îmbălsămare, până la organizarea parastasului. Astfel, te poți asigura că totul va decurge fără probleme.
Ritualul de înmormântare ortodox este compus dintr-o serie de datini religioase. Acestea cinstesc memoria celor care nu mai sunt printre noi, ajută familia îndurerată să își ia la revedere de la cei dragi și să treacă mai ușor peste clipele grele.