Pierderea cuiva drag este un eveniment tragic pentru cei mai mulți dintre noi, care vine la pachet cu o mulțime de responsabilități pe care, din fericire, le putem delega unei agenții de pompe funebre, dar și cu o încărcătură emoțională puternică.
În general, spunem că simțim durere atunci când pierdem pe cineva drag. Dar în realitate există mult mai multe sentimente care ne încearcă, iar ele sunt diferite de la individ la individ.
Ceea ce putem experimenta când ne despărțim de cineva poate varia de la tristețe și disperare, până la vină, neîncredere și negare.
Sentimente care te pot încerca atunci când te desparți de o persoană dragă pentru totdeauna
De foarte multe ori, mai ales în cazul persoanelor în vârstă, moartea nu este un eveniment care ia familia cu surprindere, ci mai degrabă unul anticipat de multă vreme, dar deloc așteptat. Când ai un bunic sau un părinte bătrân și bolnav, nu te întrebi dacă va muri sau nu, ci când. Iar dacă această dilemă ar fi singura, atunci lucrurile nu ar fi chiar atât de complicate, dar pe lângă acest lucru, te mai gândești și dacă persoana în cauză a reușit sau nu să ducă viața pe care și-a dorit-o, dacă și-a îndeplinit toate dorințele sau dacă mai puteai să faci și altceva ca să-i oferi măcar o rază de speranță sau puțină bucurie.
Această anticipare extrem de dureroasă se instalează din momentul în care știi clar că nu există alt deznodământ decât moartea și nu este benefic nici pentru tine și nici pentru persoana de care urmează să te desparți deoarece, dacă te gândești doar la moarte, nu mai reușești să profiți la maxim de clipele rămase împreună.
Nu este deloc ceva neobișnuit să te încerce sentimente ambigue atunci când îți iei rămas bun de la cineva. Dacă evenimentul s-a întâmplat brusc, această situație poate apărea din cauză că nu ai avut timp să te obișnuiești cu realitatea și s-o accepți. Iar dacă se întâmplă după o perioadă lungă de boală și durere, s-ar putea să percepi despărțirea nu doar ca pe o pierdere definitivă, ci și ca pe o oarecare ușurare.
Să știi că toate aceste lucruri sunt perfect normale și indiferent de ceea ce simți, ca să treci mai ușor peste nefericitul eveniment, ar fi bine să petreci cât mai mult în compania familiei și prietenilor și să discuți despre toate lucrurile care te încearcă.
Sentimentul de disperare după pierderea cuiva drag apare mai ales atunci când este vorba de o persoană la care țineai foarte mult precum partenerul de viață sau un copil și se manifestă ca o durere profundă, care te sufocă și peste care ai impresia că nu vrei reuși să treci niciodată. Pierderea cuiva atât de apropiat poate fi o traumă pentru multe persoane și ca orice traumă, pentru vindecare, ar putea necesita ajutor de specialitate din partea unui psiholog sau chiar psihiatru.
Dacă simți nevoia, este foarte bine să faci câteva ședințe de terapie după pierderea unei persoane care înseamna totul pentru tine deoarece, prin terapie, chiar dacă durerea nu va dispărea complet niciodată, se va ameliora și vei reuși să găsești un nou motiv de a trăi.
Dor este unul din cele mai frumoase cuvinte românești, un sentiment extrem de puternic, care reflectă atât de bine profunzimea gândirii poporului nostru și pe care oricine l-a experimentat de atât de multe ori în viață, mai ales după ce și-a luat rămas bun de la ceva sau cineva la care ținea.
Când ne pierdem părinții de exemplu experimentăm cel mai des sentimentul de dor. Când pleacă de lângă noi, odată cu ei se sfârșește parcă o lume întreagă și ne este dor de copilărie, de povețele lor, de chipurile lor blânde, de mângâierile duioase și de dragostea lor unică pe care nimeni altcineva nu ne-o mai poate oferi. Iar singurul leac pentru acest dor nesfârșit este pomenirea lor la parastase, rememorarea clipelor petrecut împreună și revenirea în locurile dragi explorate alături de ei. Am scris și cu altă ocazie despre Ce sunt parastasele? pentru români și, români fiind, considerăm acest obicei românesc cea mai bună metodă de alinare a dorului.