Ajutorul de deces este o sumă de bani acordată de stat familiei care a pierdut un membru, pentru înmormântare.
Ajutorul se acordă în funcție de caz pentru:
persoanele asigurate,
pensionari,
un membru de familie al unei persoane asigurate care, la deces, nu era asigurat sau pensionar.
În caz de deces al unei persoane asigurate sau al unui pensionar, ajutorul de deces se acordă unei singure persoane. Aceasta trebuie să fie rudă de gradul I cu decedatul, tutorele acestuia, curatorul sau o persoană care a plătit pentru funeralii.
Pe de altă parte, dacă a murit un membru de familie al unui pensionar sau al unui asigurat, ajutorul de deces se acordă acestora. Prin membru de familie se înțelege: soțul sau soția beneficiarului, copilul minor al acestuia sau cu vârsta de până în 26 de ani, dacă, la moartea sa, își continuau studiile și erau în întreținerea beneficiarului. De asemenea, copilul – indiferent de vârstă – care a devenit inapt de muncă din cauza stării de sănătate înainte de 18, respectiv 26 de ani. Se mai include părintele sau bunicul beneficiarului ori ai soțului sau soției acestuia.
Dacă este vorba de o persoană majoră inaptă de muncă, autoritățile solicită la depunerea dosarului prin care se solicită ajutorul de deces și un act medical care să demonstreze incapacitatea de a munci a persoanei în numele căreia se solicită ajutorul.
Ajutorul de deces se acordă din aprilie 2001. Valoarea sa a crescut în fiecare an, cu excepția anului trecut, când a scăzut cu câteva zeci de lei, începând cu 12 martie 2021. Anul acesta, ajutorul de înmormântare a fost de 6.095 lei (6.789 lei de la 1 ianuarie 2023) pentru asigurați și pensionari. Pentru membrii de familie ai acestora, ajutorul a fost de 3.048 lei (3.395 lei de la 1 ianuarie 2023).
Actualizare: De la 1 ianuarie 2024 ajutorul pentru înmormântare este de 7567 lei pentru asigurat sau pensionar. În cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului valoarea ajutorului de deces este de 3784 lei pentru membru de familie.
Ca regulă însă, trebuie să menționăm faptul că ajutorul de deces nu poate fi mai mic decât valoarea salariului mediu brut și se stabilește anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Dacă ajutorul de deces se solicită în numele unui pensionar, al unui asigurat sau al unui membru de familie, instituția care acordă ajutorul de deces este casa teritorială de pensii. Pe de altă parte, dacă persoana decedată este un șomer sau un membru de familie al acestuia, atunci instituția care acordă ajutorul de deces este cea care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj.
Poți folosi ajutorul de deces pentru a plăti orice fel de serviciu necesar pentru realizarea unei ceremonii de înhumare. Ajutorul se acordă integral, nu parțial, la valoarea impusă prin lege, nu în funcție de banii cheltuiți pentru înmormântare.
Așadar, dacă colaborezi cu o agenție de pompe funebre pentru ceremonia de înhumare, în funcție de pachetul de servicii ales, poți plăti cu ajutorul de deces. Acesta acoperă toate sau doar o parte din serviciile și produsele oferite. Vei suporta diferența pe cont propriu.
În agenția noastră, ajutorul de deces îți oferă o gamă variată de pachete funerare. Serviciile și produsele lor pot fi acoperite din banii primiți de la stat. Diferența îți rămâne ție și familiei.
Obținerea ajutorului de deces face parte din acele Proceduri legale funerare destul de complexe pentru o persoană care se confruntă pentru prima oară cu o astfel de situație. Dacă ai nelămuriri, poți contacta echipa Funerare Besliu. Te vom îndruma și îți vom oferi sfaturi, bazate pe experiență, despre cum poți obține ajutorul de înmormântare.