Tot ce trebuie să știi despre ajutorul de deces

Tot ce trebuie să știi despre ajutorul de deces

Ajutorul de deces reprezintă o sumă de bani acordată din partea statului familiei care și-a pierdut un membru al familiei, pentru ceremonia de înhumare a acestuia. Ajutorul se acordă în funcție de caz pentru persoanele asigurate, pentru pensionari sau pentru un membru de familie al unei persoane asigurate care la momentul decesului nu era asigurat sau pensionar.

Cine poate beneficia de ajutorul de deces?

Dacă este vorba de decesul unei persoane asigurate sau al unui pensionar, ajutorul de deces se acordă unei singure persoane care demonstrează că este rudă de gradul I cu persoana decedată, tutorelui acesteia, curatorului sau oricărei alte persoane care face dovada faptului că a plătit pentru organizarea ceremoniei funerare.

Pe de altă parte, dacă este vorba despre decesul unui membru de familie al unui pensionar sau al unui asigurat, ajutorul de deces se acordă pensionarului sau persoanei asigurate. Prin membru de familie se înțelege soțul sau soția beneficiarului, copilul minor al acestuia sau cu vârsta de până în 26 de ani dacă la momentul decesului își continua studiile și se afla în întreținerea beneficiarului, ori copilul – indiferent de vârstă – care a devenit inapt de muncă din cauza stării sale de sănătate înainte de împlinirea vârstei de 18, respectiv 26 de ani, precum și părintele sau bunicul beneficiarului sau soțului ori soției acestuia.

Dacă este vorba de o persoană majoră inaptă de muncă, autoritățile solicită la depunerea dosarului prin care se solicită ajutorul de deces și un act medical care să demonstreze incapacitatea de a munci a persoanei în numele căreia se solicită ajutorul.

Care este valoarea ajutorului de deces?

Ajutorul de deces se acordă încă din luna aprilie a anului 2001 și valoarea sa a crescut în fiecare an cu excepția anului trecut când a scăzut cu câteva zeci de lei începând cu data de 12 martie 2021. Anul acesta de exemplu, valoarea ajutorului de înmormântare acordată pentru persoanele asigurate sau pentru pensionari a fost de 6.095 de lei (6.789 lei de la 1 ianuarie 2023) și pentru membrii de familie ai acestora de 3.048 lei(3.395 lei de la 1 ianuarie 2023).

Ca regulă însă, trebuie să menționăm faptul că ajutorul de deces nu poate fi mai mic decât valoarea salariului mediu brut și se stabilește anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Cine acordă ajutorul de deces?

Dacă ajutorul de deces se solicită în numele unui pensionar, al unui asigurat sau al unuia din membrii de familie ai acestora, instituția care acordă ajutorul de deces este casa teritorială de pensii. Pe de altă parte, dacă persoana decedată este un șomer sau un membru de familie al acestuia, atunci instituția care acordă ajutorul de deces este cea care gestionează bugetul asigurărilor pentru șomaj.

Pentru ce poți folosi ajutorul de deces?

Poți folosi ajutorul de deces pentru a plăti orice fel de serviciu necesar pentru realizarea unei ceremonii de înhumare. Ajutorul se acordă integral, nu parțial, la valoarea impusă prin lege, nu în funcție de banii cheltuiți pentru înmormântare.

De aceea, dacă colaborezi de exemplu cu o agenție de pompe funebre pentru înfăptuirea ceremoniei de înhumare, în funcție de pachetul de servicii pentru care optezi, poți plăti cu ajutorul de deces toate serviciile și produsele care ți se oferă sau doar o parte din ele urmând să suporți diferența pe cont propriu.

În cadrul agenției noastre de exemplu, ajutorul de deces îți oferă posibilitatea alegerii dintr-o gamă foarte variată de pachete funerare complete, cu servicii și produse al căror preț poate fi acoperit integral din banii primiți de la stat, iar diferența îți rămâne ție și familiei.

Obținerea ajutorului de deces face parte din acele Proceduri legale funerare destul de complexe pentru o persoană care se confruntă pentru prima oară cu o astfel de situație. De aceea, dacă ai nelămuriri, pentru a afla mai multe detalii despre Cum poți obține ajutorul de înmormântare? poți lua legătura cu echipa Funerare Besliu și te vom îndruma în direcția potrivită, oferindu-ți sfaturi pertinente, bazate pe experiență.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP