Ziua Mortilor

Ziua Mortilor

În fiecare an, la data de 1 noiembrie, credincioșii din Transilvania, Banat și Maramureș sărbătoresc o zi specială cunoscută sub denumirea de Luminația sau Ziua Morților. Această sărbătoare coincide cu celebrarea „Sărbătorii Tuturor Sfinților,” în latină „Sollemnitas Omnium Sanctorum.” Această zi are o dublă semnificație – cinstirea tuturor sfinților și pomenirea celor decedați.

Originea și Istoria Luminației

Luminația, sau Ziua Morților, are origini străvechi și provine din tradițiile celtice. A fost adusă de catolici în regiunile din Nord-Vestul și Sud-Vestul teritoriului românesc. În Biserica occidentală, inclusiv cea Romano-Catolică, Anglicană și Protestantă, Sărbătoarea Tuturor Sfinților este celebrată pe 1 noiembrie, conform calendarului gregorian. În Biserica Ortodoxă și cea Greco-Catolică, această sărbătoare este sărbătorită în prima duminică după Rusalii, sub numele de Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sărbătorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean.

În zonele în care cele două sărbători coincid, credincioșii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc Luminația în seara zilei de 1 noiembrie, aducând omagiu celor decedați prin rugăciuni și comemorări speciale.

Semnificația Luminației

În noaptea Luminației, se crede că sufletele celor decedați vizitează lumea celor vii. Lumânările aprinse pe morminte sunt menite să ghideze aceste suflete rătăcitoare înapoi către odihna veșnică. Cimitirele devin astfel locuri de lumină și aducere aminte, unde oamenii se întâlnesc, comunică cu cei plecați și se rememorează momente din viața celor trecuți în neființă.

Un călugăr franciscan a descris Luminația ca fiind „o zi a aducerii aminte, a reculegerii și rugăciunii pentru sufletele celor dragi, care nu mai sunt printre noi.”

Tradiții, Obiceiuri și Superstiții

Luminația este marcată de lumânări, candele și flori. Lumânarea reprezintă un simbol important al sărbătorii și este aprinsă pentru cei decedați.

În Transilvania, Luminația a fost adoptată de comunitățile locale, indiferent de confesiune, și aduce cu ea tradiții specifice. Cei care au morminte ale rudelor sau persoanelor apropiate merg la cimitir pentru a le curăța și îngriji. Lumânările sunt aprinse, rugăciuni sunt rostite, și slujbe pot fi oficiate de preoți la cererea credincioșilor.

Cu toate acestea, există și superstiții legate de Luminație. Se crede că nu este indicat să vă faceți apariția la mormântul cuiva cu care ați avut neînțelegeri în viață. În plus, este considerat nepotrivit să fii zgârcit sau egoist în această zi – se practică acte de caritate și de dăruire. Nu este recomandat să vă plângeți sau să fiți supărat, deoarece se crede că morții nu doresc să-i vadă pe cei rămași în viață suferind.

De asemenea, se evită consumul de alcool înaintea unei mese calde și se păstrează tradiția de a nu spăla haine sau de a munci în această zi de comemorare.

În concluzie, Luminația este o sărbătoare cu semnificații profunde, care îmbină cinstirea sfinților și comemorarea celor decedați. Această zi specială aduce oamenii împreună într-o atmosferă de respect, aducere aminte și comuniune cu cei plecați în lumea de dincolo. Luminația rămâne una dintre cele mai importante sărbători în cultura românească, amintindu-ne de legăturile noastre cu cei dragi și cu trecutul nostru.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP