Ce documente ai nevoie pentru repatrierea decedatilor

Ce documente ai nevoie pentru repatrierea decedatilor

Repatrierea decedaților reprezintă un proces complex, care necesită atenție deosebită la detalii și o înțelegere clară a cerințelor legale. În cazul repatrierii în România, este esențial să se obțină și să se pregătească documentația specifică, pentru a asigura că procesul se desfășoară în mod respectuos și conform cu reglementările internaționale și naționale. Iată documentele principale necesare pentru repatriere, care sunt esențiale în majoritatea cazurilor:

  1. Certificatul de deces: Eliberat de autoritățile medicale competente din țara decesului, acest document atestă oficial decesul persoanei și este primul pas în procesul de repatriere.
  2. Documente legale și autorizații pentru transport: Acestea pot include permisiuni de la autoritățile locale și internaționale, necesare pentru a transporta rămășițele pământești peste frontiere.
  3. Actul de identitate al defunctului: Cartea de identitate sau pașaportul defunctului sunt necesare pentru a verifica identitatea acestuia.
  4. Pașaportul mortuar: Un document crucial în repatriere, care facilitează transportul internațional al decedatului, oferind detalii despre traseul parcurs.
  5. Certificatul de îmbălsămare: Acesta confirmă că au fost îndeplinite condițiile de igienă și conservare necesare pentru transportul pe termen lung.
  6. Extrasul de deces multilingv: Este un document recunoscut internațional, care simplifică procesul administrativ, neavând nevoie de traducere.

Pentru cazurile specifice, cum ar fi repatrierea din țări cu reglementări stricte precum Germania, este necesar ca documentația să fie tradusă și legalizată conform cerințelor locale. În plus, pot fi solicitate documente suplimentare, inclusiv identificarea unui aparținător sau dovezi ale dreptului de înhumare într-un loc de veci.

Având în vedere complexitatea legislației fiecărei țări și varietatea documentelor necesare, colaborarea cu o agenție specializată în servicii de repatriere este crucială. Agențiile de repatriere pot oferi suport în obținerea rapidă a documentelor necesare și în organizarea transportului, asigurându-se că procesul de repatriere este gestionat cu profesionalism și sensibilitate.

 

Pentru a facilita repatrierea în condiții optime, este recomandat să vă informați în avans despre cerințele specifice și să începeți demersurile cât mai curând posibil după deces. Acest lucru va contribui la un proces de repatriere eficient, permițându-vă să vă concentrati pe momentele de reculegere și pe onorarea memoriei persoanei dragi.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP