Postului Paștelui 2024: Data de Început și Pregătirea Spirituală

Postul Paștelui 2024: Pregătirea Spirituală și Abstinența Alimentară

Postul Paștelui în 2024 începe pe 18 martie și se încheie pe 4 mai. Această perioadă, cunoscută în tradiția ortodoxă ca Postul Mare sau Postul Păresimilor, este cea mai lungă și strictă perioadă de post din calendarul bisericesc, având o durată totală de 48 de zile, incluzând Săptămâna Patimilor. Postul nu este doar o perioadă de restricție alimentară, ci reprezintă un timp important de pregătire spirituală, prin abstinență, rugăciune și reflecție.

În timpul Postului Mare, credincioșii ortodocși practică abstinența de la carne, ouă, lapte și alte produse de origine animală, însă există și zile de dezlegare, cum ar fi Buna Vestire (25 martie) și Floriile (28 aprilie), când este permis consumul de pește. Această perioadă este caracterizată de o intensificare a vieții de rugăciune și participarea la slujbele bisericești.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit anumite excepții și relaxări ale pravilei postului pentru diferite categorii de persoane, cum ar fi copiii și cei suferinzi. În plus, în această perioadă nu se organizează nunți sau botezuri, pentru a păstra atmosfera specifică postului.

Un element important în Postul Paștelui este Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, care este specifică acestei perioade și este considerată o rugăciune puternică:

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. (o metanie)

Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei, dăruiește-l mie, robului Tău. (o metanie)

Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi ca să-mi văd greșalele mele și să nu osândesc pe fratele meu, că binecuvântat ești în vecii vecilor. Amin. (o metanie)”

Astfel, Postul Paștelui este o perioadă de curățire spirituală și trupească, de intensificare a vieții de rugăciune și de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP