Importanța consilierii după pierderea unei persoane dragi

Acceptarea pierderii și managerierea emoțiilor care vin odată cu ea poate fi un proces dureros. În timp ce mulți oameni sunt capabili să treacă singuri prin durere, alții se luptă să-i facă față și pot avea nevoie de asistență profesională sub formă de consiliere.

În ce constă consilierea oferită de specialiști în urma pierderii unei persoane dragi? Este o formă de terapie concepută pentru a ajuta oamenii să treacă prin diferitele etape și emoții ale durerii după un astfel de eveniment. Consilierea poate ajuta indivizii să evite unele dintre manifestările mai acute ale durerii și să își proceseze emoțiile într-un mod sănătos. Potrivit specialiștilor, obiectivele principale ale acestui tip de consiliere sunt următoarele:

Acceptarea pierderii

Unul dintre primii și cei mai critici pași în depășirea durerii este să acceptul realității unei pierderi. Negarea este un răspuns natural, care permite indivizilor să-și controleze durerea și toate celelalte emoții care vin odată cu aceasta. Cu toate acestea, pentru a face față cu adevărat durerii și a se vindeca, oamenii trebuie să învețe să recunoască o pierdere și să meargă mai departe.

Managerierea durerii

Mulți oameni, ca răspuns la pierdere și la durerea care rezultă în urma ei încearcă să-și suprime emoțiile. Dar acest lucru nu face decât să le agraveze suferința. O parte esențială a gestionării durerii este să conștientizarea acesteia.

Adaptarea la noua viață

În general oamenii se confruntă cu dureri profunde atunci când pierd pe cineva foarte important pentru ei. Adaptarea la o pierdere poate fi extrem de provocatoare și uneori poate fi percepută ca o formă de trădare. Acest raționament îi poate face pe oameni să se simtă blocați. Tocmai de aceea serviciile de suport si consiliere in timpul unui proces funerar pot ajuta indivizii să-și reorienteze viziunea și să-și restructureze emoțiile.

Menținerea unei conexiuni

În timp ce acceptarea unei pierderi și adaptarea la viață de după aceasta sunt pași esențiali în procesul de manageriere a durerii, la fel de important este să menții și o conexiune cu ceea ce ai pierdut. După ce ți-ai luat rămas bun de la o persoană iubită de exemplu, poate fi util pentru să-ți amintești de fericirea pe care acea persoană a adus-o în viața ta în loc să se concentrezi doar pe durerea provocată de absența sa.

Beneficiile consilierii de după o pierdere

Consilierea oferită cuiva care a suferit o pierdere și suferă nu este un remediu miraculos care te ajută să treci instant peste durere. Acest tip de consiliere nu îi face pe cei îndoliați să uite instant de o persoană iubită decedată sau să nu mai simtă durerea pierderii. În schimb, îi poate ajuta să înțeleagă, să accepte și să-și gestioneze emoțiile pentru a trăi o viață plină.

Numeroasele beneficii ale consilierii pentru durere includ următoarele:

Ameliorarea sentimentelor de anxietate, vinovăție și depresie

Consilierea pentru durere poate ajuta indivizii să gestioneze anxietatea și să evite depresia, oferindu-le strategii pentru a-și controla emoțiile și a se folosi de ele în mod constructiv. Sentimentele de vinovăție sunt niște sentimente comune pentru cei care simt durere. Multe persoane care au pierdut pe cineva se simt vinovați pentru lucrurile pe care le-au făcut sau nu le-au făcut atunci când persoana iubită era în viață. Iar consilierea poate ajuta la depășirea acestor sentimente.

Înțelegerea procesului de doliu

Înțelegerea etapelor durerii și pierderii le permite oamenilor să-și conștientizeze pe deplin gândurile și emoțiile lor, deschizând calea către vindecare.

Conștientizarea faptului că există mai multe moduri de a jeli

Oamenii care se confruntă cu durerea pierderii cuiva se pot trezi la un moment dat cu sentimentul că greșesc undeva – că nu sunt suficient de triști sau că au suferit prea mult timp – dar nu există o modalitate „corectă” de a jeli pe cineva. Consilierea le reamintește oamenilor acest lucru și îi ajută să recunoască faptul că experiența fiecărei persoane este unică.

Ajută oamenii să onoreze memoria persoanei decedate fără a face din asta o traumă

Consilierea le permite oamenilor să-și exprime gândurile și sentimentele despre o persoană dragă decedată ca o parte vitală a procesului de doliu, dar fără a mai suferi traume suplimentare. Consilierea poate oferi beneficiarilor un spațiu sigur pentru a vorbi despre persoana decedată și a onora memoria defunctului așa cum se cuvine, lucru care poate fi privit ca o sursă extraordinară de confort și ușurare.

iconPhone
Suna acum!