Cum trebuie să procedezi atunci când moare cineva drag?

Cum trebuie să procedezi atunci când moare cineva drag?

Atunci când te confrunți cu decesul unei persoane dragi, birocrația este probabil ultimul lucru la care te gândești. Dar există totuși o serie de Proceduri legale legate de procesul funerar pe care trebuie să le îndeplinești și multe alte obligații care cad în responsabilitatea ta în calitate de aparținător al persoanei decedate. Iată câteva dintre acestea!

Pronunțarea decesului

Doar un cadru medical poate declara decesul unei persoane și de aceea, în cazul în care o rudă moare în locuința sa, trebuie să iei legătura cu medicul său de familie sau cu reprezentanții unei agenții de pompe funebre precum Funerare Besliu care oferă Servicii funerare complete non-stop în Brașov și se vor prezenta la locul decesului împreună cu un medic cu drept de liberă practică. Dacă pe de altă parte persoana în cauză moare la spital, atunci decesul va fi declarat de medicul specialist sau un medic de gardă din cadrul unității medicale respective, iar cu agenția de pompe funebre este necesar să colaborezi pentru a prelua trupul de la morga spitalului și alte servicii conexe, necesare pentru înfăptuirea ritualului de înmormântare.

Informarea celor apropiați

Dacă tu ești persoana care se ocupă de înmormântare, tot tu ești cel care trebuie să-i anunțe prietenii și celelalte persoane apropiate rudei trecute în neființă în legătură cu decesul acesteia și locul și ora la care va avea loc înmormântarea. În condiții normale o simplă notificare în legătură cu organizarea unui eveniment nu este deloc un lucru complicat, dar atunci când este vorba de o înmormântare, astfel de mesaje și conversații poartă cu ele o puternică încărcătură emoțională și întregul proces devine mult mai dificil de manageriat.

Pregătirile pentru înmormântare

Din fericire, cu toate că înmormântarea este un ritual foarte complex și dificil pentru cineva care se confruntă cu un astfel de eveniment pentru prima oară în viața sa, dacă alegi să colaborezi cu o agenție profesională de pompe funebre, o mare parte din responsabilități le poți delega reprezentanților acesteia, iar tu ai ocazia să te concentrezi mai mult pe familie și pe propria vindecare, astfel încât să depășești situația suferind cât mai puține repercusiuni. Dacă alegi un pachet complet de servicii funerare, agenția de pompe funebre te poate ajuta cu întregul proces, începând cu îmbălsămarea și toaletarea trupului persoanei de la care ți-ai luat rămas-bun și încheind cu pregătirea celor necesare pentru primul parastas, prima slujbă de pomenire în cadrul Bisericii Ortodoxe, după trecerea în neființă a unei persoane care aparține acestei religii.

Conștientizarea decesului și acceptarea sa

Cu toate obligațiile pe care le ai de îndeplinit, s-ar putea ca în primele zile după deces să nici nu conștientizezi schimbarea. Mai mult ca sigur îndatoririle te vor ține ocupat și nu vei avea prea mult timp de petrecut singur sau în compania celor dragi ca să asimilezi semnificația evenimentului și să te adaptezi la schimbare. De aceea, după finalizarea ceremoniei de înmormântare, atunci când te vei întoarce la rutina de zi cu zi, este foarte probabil ca realitatea să te izbească violent și să te simți singur, părăsit, trist, pierdut. Însă nu trebuie să-ți ascunzi durerea și nici să încerci s-o suprimi pentru că sentimentele negate se vor întoarce cândva chiar și mai furtunos. Ceea ce trebuie să faci însă este să-ți acorzi timp, să-ți spui că moartea este ceva absolut natural și să încerci să găsești bucurie și alinare în lucrurile care ți-au rămas. Chiar dacă la început e greu, va veni la un moment dat și vremea când vei putea privi în urmă cu recunoștință și dragoste la clipele petrecute împreună cu persoana de care te-ai despărțit și speranța își va face din nou loc în inima ta.

Alegerea unui monument funerar potrivit

În momentul înfăptuirii slujbei de înmormântare, la capul mormântului persoanei decedate va fi așezată o cruce din lemn. Dar la un moment dat, când te vei simți pregătit, poți să investești într-un monument funerar din piatră pe care să așezi nu doar o fotografie cu persoana care își doarme somnul de veci în acel mormânt, ci și să scrii un epitaf prin care să-i aduci un ultim omagiu. Este un gest frumos pe care poți să-l faci pentru ființa la care ai ținut atât de mult, dar și o metodă de vindecare pentru propria persoană.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP