Alegerea între Sicriu Deschis sau Închis la Funeralii

Alegerea între Sicriu Deschis sau Închis la Funeralii

Participarea la funeralii aduce adesea în discuție preferințele legate de prezentarea sicriului: deschis, pentru a permite o ultimă privire asupra persoanei decedate, sau închis, păstrând o anumită intimitate. Această opțiune este influențată de dorințele exprimate în timpul vieții de către persoana dispărută sau de decizia familiei acesteia, fiind o alegere personală și profundă.

Sicriu Închis: Motive și Desfășurare

Alegerea unui sicriu închis, care rămâne astfel pe durata tuturor ceremoniilor, este determinată de mai multe considerente:

Respectarea dorințelor decedatului: Este esențial să onorăm preferințele exprimate de persoana decedată, dacă aceasta a specificat cum dorește să fie prezentată post-mortem.

Starea fizică: În cazul unei boli grave sau a unui deces traumatic, familia poate opta pentru un sicriu închis, menținând astfel o imagine demnă și respectuoasă.

Intimitate: Pentru unii, expunerea corpului celui drag poate fi deranjantă, preferând să mențină un grad de intimitate și respect.

Practicile religioase: Anumite credințe, cum ar fi cele evreiești, musulmane sau ale comunității amish, cer în mod specific închiderea sicriului.

Odată sicriul închis, se obișnuiește ca deasupra acestuia să se așeze un aranjament floral simbolic și o fotografie reprezentativă a decedatului, oferind astfel un ultim omagiu.

Sicriu Deschis: Argumente și Etichetă

În cadrul unei ceremonii cu sicriul deschis, care permite participanților să vadă pentru ultima dată pe cel plecat, câteva considerente trebuie avute în vedere:

Închiderea cercului: Pentru cei care nu au fost prezenți la momentul decesului, acest tip de ceremonie poate ajuta în procesul de doliu și acceptare.

Pregătirea corpului: Procesul de îmbălsămare și prezentare a decedatului este gândit să reflecte respectul și dorințele familiei sau ale celui dispărut.

Există câteva norme de comportament general acceptate la o astfel de ceremonie:

  • Rămâi aproape de sicriu pentru a arăta respect, dar dacă te simți inconfortabil, este permis să te retragi discret.
  • Evită atingerea corpului decedatului și orice comentariu despre aspectul acestuia.
  • Lasă spațiu pentru familia îndoliată, acordându-le prioritate în a petrece timp lângă sicriu.
  • Păstrează o atitudine respectuoasă și nu te împinge pentru a accesa sicriul.
  • Dacă te îngrijorează reacția ta emoțională, e bine să ai alături un prieten sau un membru al familiei care să te susțină.

Alegerea între un sicriu deschis sau închis la o înmormântare este una profund personală și trebuie respectată de toți participanții. Indiferent de decizie, este esențial să ne păstrăm comportamentul demn și să ne amintim că suntem acolo pentru a aduce un ultim omagiu persoanei care a trecut în neființă.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP