Cum trebuie să te comporți la o înmormântare

Cum trebuie să te comporți la o înmormântare?

Pentru fiecare dintre noi moartea este un eveniment tragic. Cu cât am fost mai apropiați de persoana care a plecat dintre noi, cu atât despărțirea devine mai grea. Însă participarea la înmormântare este întotdeauna o idee bună deoarece poate fi privită ca o ocazie de a ne lua la revedere într-un mod oficial și de a asimila mai bine realitatea faptelor.

Există agenții de pompe funebre, precum compania noastră Funerare Besliu, care oferă pachete funerare Brașov complete persoanelor care au pierdut pe cineva drag. Însă, indiferent de cât de calitatea serviciilor pentru care optezi, participarea la înmormântare nu ar trebui ignorată deoarece, chiar dacă în primele momente după pierderea unui suflet apropiat tot ce vrei să faci este să păstrezi cât mai vie amintirea lui în viață, cu timpul, poți ajunge să regreți dacă nu l-ai condus pe ultimul drum, făcându-i astfel o ultimă favoare.

Acestea fiind spuse, citește mai departe articolul nostru și află cum trebuie să te pregătești corespunzător pentru o înmormântare, participând la acest eveniment într-un mod decent și cuvios.

Cum să te prezinți la o înmormântare?

Ținuta pe care trebuie s-o porți la înmormântare

Nu este obligatoriu să te îmbraci în negru din cap până în picioare dacă participi la o înmormântare, dar trebuie să iei în calcul îmbrăcarea unor haine sobre. Dacă este vorba de o înmormântare ortodoxă, gândește-te cu ce te-ai îmbrăca în mod normal la biserică atunci când participi la Liturghie și îmbracă-te exact așa. Griul, bleumarinul sau maroul sunt la fel de potrivite ca negrul în astfel de situații.

Transmite condoleanțe familiei îndurerate

Dacă nu tu ești cel care a organizat înmormântarea și persoana decedată este un prieten sau o rudă mai îndepărtată, atunci când te întâlnești cu familia acestuia transmite-le condoleanțele tale. De fapt, ce altceva ai putea spune când o persoană dragă a plecat din această lume? În fața unei astfel de situații, toate celelalte cuvinte sunt de prisos și un zâmbet trist și sincer sau o lacrimă sunt mult mai apreciate.

Pe de altă parte, dacă vorbești cu membrii familiei persoanei decedate sau cu prietenii săi ori oricare alți participanți la înmormântare despre aceasta, asigură-te că doar cuvinte de laudă părăsesc buzele tale deoarece morții trebuie lăsați să se odihnească.

Dacă consideri potrivit, poți chiar să îmbrățișezi sau să strângi mâna persoanei îndurerate. Este un gest frumos, prin care arăți că și tu ești la fel de afectat de pierderea suferită.

Întotdeauna este în regulă să plângi dacă așa simți nevoia

Nu mai te strădui să-ți înghiți lacrimile și să demonstrezi cât ești de puternic, măcar la înmormântare. Plânsul nu este deloc o rușine și dacă prin plâns simți că te descarci, atunci dă-ți voie să plângi.

Plânsul este o reacție firească a organismului în fața durerii, așa că dacă vrei să plângi, plângi atât cât îți dorește inima.

Nu fi indiferent la suferința celorlalți și încearcă să ajuți

A oferi să ajuți este o dovadă de solidaritate și empatie. Fie că este vorba de împărțirea pachetelor oferite de pomană sau de pregătirea mesei, dacă te simți în stare din punct de vedere fizic și emoțional, atunci ajută pe cei care au pregătit înmormântarea. În acest fel, te vei simți util și în al doilea rând îți va fi mai ușor să treci peste durerea pe care o simți.

Profită de ocazie și ia-ți rămas bun

În cadrul slujbei religioase la ortodocși există un moment în care preotul permite celor prezenți să-și ia rămas bun de la persoana decedată și îi invită pe aceștia să treacă rând pe rând pe la catafalcul celui mort. Atunci, nu trebuie să te grăbești să ajungi acolo printre primii, dar nici să termini mai repede când îți vine rândul, ci să profiți de moment și să-ți acorzi atâta timp cât îți trebuie ca să-i spui persoanei dragi la revedere.

De fapt, dacă nu faci parte din familia restrânsă a persoanei decedate, normal ar fi să aștepți ca membrii acesteia să-și ia mai întâi rămas bun și apoi să mergi tu.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP