Câteva din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre ajutorul de deces și ultima pensie neîncasată

Ce trebuie sa știi despre ajutorul de deces și ultima pensie neîncasată

Ajutorul de deces constă într-o sumă de bani oferită de stat membrilor familiei unei persoane decedate care se ocupă de organizarea ceremoniei de înmormântare și toate lucrurile necesare pentru ultimul drum în numele acesteia.

Cât de repede se acordă ajutorul de deces?

Odată ce ai depus dosarul cu actele necesare, ajutorul de deces se acordă în termen de trei zile lucrătoare după înregistrarea acestuia. Atunci când depui documentele, poți alege și modul în care vrei să primești ajutorul de deces. În funcție de cum preferi, poți să primești ajutorul de deces prin casieria casei de pensii, sau direct într-un cont bancar indicat de tine.

Ce se întâmplă atunci când decesul are loc în străinătate?

Pentru a primi ajutorul de deces, trebuie să depui un dosar care să conțină următoarele acte:

– cerere tip pentru acordarea ajutorului;

– certificat de deces în original și copie;

– actul personal de identitate în calitate de beneficiar, în original și copie;

– acte de stare civilă din care să rezulte gradul de rudenie cu persoana decedată sau acte care să ateste calitatea de tutore, curator ori mandatar, în original și copie;

– dovada că ai suportat cheltuielile de înmormântare, în original și copie.

În situația în care persoana pentru care se solicită ajutorul de înmormântare a decedat în străinătate, iar certificatul de deces al acesteia a fost emis de autoritățile străine, atunci este mai întâi necesară înscrierea acestui certificat în registrele de stare civilă românești.

Ce documente sunt necesare pentru a primi pensia neîncasată încă de către persoana decedată?

Ca să ți se acorde cea din urmă pensie care se cuvenea persoanei care a decedat, respectiv pensia din luna decesului, trebuie să depui un dosar care să cuprindă următoarele acte:

– cerere tip pentru acordarea sumelor neîncasate;

– certificat de deces în original și copie;

– actul personal de identitate în calitate de solicitant, în original și copie;

– acte de stare civilă din care să rezulte gradul de rudenie cu persoana decedată sau acte care să ateste calitatea de tutore, curator ori mandatar, în original și copie;

– certificatul de moștenitor în original și copie;

– copia talonului de plată a pensiei persoanei decedate.

Aceste sume neplătite încă se pot acorda în funcție de situație soțului supraviețuitor, părinților, copiilor sau moștenitorilor legali, ori moștenitorilor din testament.

Cum poți folosi concret ajutorul de deces?

Nu există niciun fel de restricții în ceea ce privește modul în care cheltuiești banii primiți ca ajutor de deces, cu condiția să îți asumi organizarea ceremoniei de înmormântare cu tot ce presupune ea. Bineînțeles, acest lucru nu trebuie să-l faci pe cont propriu, ci poți apela la o firmă de servicii funerare care să-ți acorde sprijinul necesar.

În oferta noastră de servicii, găsești o gamă variată de pachete complete pentru înmormântare, majoritatea lor cu prețuri care pot fi achitate integral din ajutorul de înmormântare. Astfel, concret, cu ajutorul de înmormântare poți să plătești serviciul de îmbălsămare și toaletare a persoanei decedate, sicriul în care trupul acesteia va fi depus, transportul funerar, îmbrăcămintea cu care îmbraci trupul decedat în ziua înmormântării, crucea și chiar pachetele pe care le vei oferi de pomană.

Ajutorul de deces și serviciile funerare profesionale – un sprijin real pentru familiile celor răposați

Este mai simplu și mai practic să colaborezi cu o agenție profesională de pompe funebre, ale cărei servicii să le plătești cu ajutorul de deces primit de la stat. Agenția de pompe funebre, pe lângă faptul că te va ajuta să faci totul exact ca la carte, te va mai ușura puțin de povara responsabilității organizării înmormântării.

Atunci când tocmai ai pierdut pe cineva drag și timpul îți este împotrivă deoarece trebuie să pregătești toată înmormântarea în doar trei zile, timp în care ai de îndeplinit și o serie de obligații legale, este greu să te concentrezi asupra fiecărui detaliu. De aceea, contactează fără să stai pe gânduri o agenție de pompe funebre atunci când te confrunți cu un astfel de eveniment nefericit și acordă-ți mai mult timp ție și familiei tale ca să treceți cu bine împreună peste acest obstacol.

Phone icon
APELEAZĂ NON-STOP